Новий закон про мобілізацію: коли українцям чекати повістки онлайн

Новий закон про мобілізацію: коли українцям чекати повістки онлайн

Юристи пояснили, як швидко може почати працювати реєстр після прийняття законопроекту.

Нардепи у першому читанні прийняли закон про посилену мобілізацію. Документ ще будуть допрацьовувати, однак вже зараз відомо про, що з’явиться електронний кабінет призовника, через який планують надсилати повістки.

Юристи в інтерв’ю “New Voice” розповіли, чи відповідають законам такі нові правила обліку під час мобілізації.

Зазначається, що ідею створення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів Оберіг було прийнято ще у 2017 році. Однак на початку повномасштабного вторгнення туди ще не було внесено потрібної інформації. Реєстр запрацював лише восени 2023 року.

Цифровізація обліку має на меті суттєво спростити мобілізацію та вручення повісток.

За новими правила кожен військвозобов’язаний повинен буде створити свій кабінет у системі. В ній будуть доступні персональні та службові дані громадян, а також деякі послуги.

Фахівці зазначають, що у нових правилах обліку є як позитивні, так і негативні сторони.

Зазначається, що новий закон був розроблений для того, щоб держава отримала максимум інформації щодо військовозобов’язаних в електронному вигляді, однак не враховується те, що за Цивільним Кодексом України, інформація про медогляди є конфіденційною, і до нех може мати доступ лише обмежене коло осіб.

Поки юристи можуть однозначно відповісти на питання, коли ж запрацює новий реєстр.

Автори законопроекту №10449 встановили місячний термін з дати набрання чинності законом для Кабінету Міністрів для ухвалення нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього закону, зокрема й у частині функціонування Реєстру.

Сам же закон набере чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Однак юристи попереджають, що українці будуть мати всього 60 днів для того, щоб заповнити свої дані у електронному кабінеті.

Читайте також  Беруть усіх, кого можуть упіймати: окупант-інвалід розповів про примусову мобілізацію в Росії, відео

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело