“Війна для бідних”: у Раді розповіли про “продаж” броні від мобілізації

“Війна для бідних”: у Раді розповіли про “продаж” броні від мобілізації


У Раді роз’яснили моменти щодо пропозицій щодо бронювання
У парламенті обговорюють деталі зміни концепції бронювання від мобілізації. Вже є думка, що це буде тільки багатим, а бідним все одно доведеться йти на фронт. У зв’язку з цим голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха поділився новими деталями, повідомляє

 rada.gov.ua.

Чиновник зазначив, що навколо запропонованої концепції бронювання шляхом сплати збільшеного військового збору за співробітника в останні кілька днів спалахнув скандал.

Наталуха зазначив, що є справедливі зауваження та пропозиції, але є і відверта брехня та маніпуляція. Тому він навів 4 найбільш поширені аргументи та контраргументи за цю модель, а саме:

  • Бронювання породжує “війну для бідних”, оскільки не всі мають гроші, щоб їх платити. Він зазначив, що цим наративом дуже легко спричинити емоції. Наталуха зазначив, що всі націлені на перемогу, яку може наблизити оптимальний баланс фронту та тилу. Він зазначив, що насправді ця модель пропонує удосконалення системи мобілізації всіх ресурсів: людських, матеріально-фінансових, а також адаптацію цієї моделі до сучасного ладу.
  • Корупційні ризики, які виникають через те, що дають легальний спосіб “відкупитися”. Чиновник зазначив, що ця модель пропонує збільшити фінансову участь бізнесу у підтримці української армії. Пропонується, щоб керівник перед колективом брав відповідальність за когось мобілізувати. Зараз є ліміт на 5 заброньованих, щоб було стільки ж мобілізації, що підлягають.
  • Платне бронювання спричинить інфляцію. Депутат вважає, що навпаки інфляційні ризики зменшаться. Цей збір — справа добровільна, держава отримає кошти, які для бізнесу не є критичними. Натомість щоб бізнес тримав ці гроші на рахунках, держава зможе компенсувати дефіцит.
  • Бронювання – лише на користь цивільних осіб. Пропонована модель навіть після мобілізації здатна підтримувати фінансування матеріальних благ для військових та їхніх сімей. Мало того, нардеп прогнозує, що в майбутньому це може бути працевлаштування військових до держустанов усіх рівнів.
Читайте також  Новий електронний реєстр військовозобов'язаних: як перевірити чи внесли вас до бази "Оберіг"

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело