Новий закон про мобілізацію: які зміни чекають українців, проєкт вже внесено

Новий закон про мобілізацію: які зміни чекають українців, проєкт вже внесено

В новому законопроєкті додали багато змін.

В Раді неодноразово анонсували новий законопроєкт про мобілізацію в Україну. Попередня “версія” документа викликала чимало обурення серед українців та була відхилена.

30 січня на сайті Верховної Ради України оприлюднили новий законопроєкт про мобілізацію населення. До нього включено 7 основних пунктів, які регулюватимуть мобілізацію до армії.

За даними документа, влада хоче зробити облік для всіх. При цьому державні службовці можуть забути про відстрочку від призову. Бронь буде виділятися в відсотках та залежатиме від структури держоргану.

Планується, що після мобілізації, військовозобов’язаний проходитиме 2-3 місячне навчання. Разом з тим хочуть скасувати строкову службу. А замість цього впровадити базову військову підготовку. Це стосуватиметься людей 18-24 років. Термін навчання складатиме 5 місяців, а українець сам обиратиме, коли його проходити.

Для оновлення даних в ТЦК не потрібно буде йти. Всі питання пов’язані з цим можна буде вирішити онлайн в особистому кабінеті на базі реєстру “Оберіг”.

Люди з інвалідністю всіх груп будуть звільнені від мобілізації. Військовозобов’язані громадяни, які мобілізувалися добровільно матимуть право на відстрочку в 2 місяці.

Окрім цього, влада хоче визначити термін служби на період воєнного стану.

Читайте також  Новий закон про мобілізацію: в Раді розповіли, коли ухвалять рішення

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело