Чи повернуть чоловіків, які незаконно виїхали за кордон: юрист поставив крапку над “і”

Чи повернуть чоловіків, які незаконно виїхали за кордон: юрист поставив крапку над “і”

Фахівець також пояснив, чи можуть ухилянтів позбавити громадянства.

Дуже гостро стоїть зараз питання мобілізації для Україні, а тому у владі навіть заговорили про тих чоловіків, які зараз незаконно проживають закордоном. Для них вигадували різні покарання, утому числі численні штрафи чи навіть позбавлення громадянства.

Однак, згідно законодавства, людина може змінти громадянство лише за власнм бажанням, а відібрати та скасувати його, відповідно до Конституції – не можна.

Про це повідомив колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін в інтерв’ю hromadske.ua.

Він пояснив, що держава не має права нікого позбавляти громадянства, в тому числі й ухилянтів, які втекли від мобілізації закордон.

“Він може змінити громадянство за власним бажанням. Наші чоловіки втекли за кордон — так, це погано. Але йдеться не про юридичну, а про суспільну відповідальність”, – зазначив юрист.

Однак фахівець пояснив, зо Україна має повне право звернутися до іноземних держав за видачею ухилянтів. Тут не має ніяких порушень, і останнє слово залишається за країною, куди втік чоловік.

Тобто якщо будуть на це підстави, то чоловіка можуть відправити додому.

“Україна може ставити таке питання перед іншими країнами. Наші чоловіки мешкають за кордоном на підставі законодавства країни перебування. Тож якщо ця країна вважає, що немає достатньо підстав для перебування наших чоловіків на її території, вона може піти назустріч Україні. Тут немає жодного порушення прав, бо Україна лише ставить питання — вона ж не відправляє за кордон спецпідрозділи для привезення українських чоловіків додому в кайданках”, – розповів Шишкін.

Читайте також  Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело