Доведеться чекати: як в Україні у 2024 році змінилася процедура виходу на пенсію

Доведеться чекати: як в Україні у 2024 році змінилася процедура виходу на пенсію

Виявляється, деяким майбутнім пенсіонерам у 2024 році доведеться жити в режимі “очікування”

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні вихід на пенсію за віком для чоловіків та жінок можливий після настання 60 років та їхній страховий стаж становить не менше 30 років.

Проте деякі категорії можуть вийти на пенсію раніше у зв’язку з особливостями роботи. Про це йдеться у нагадуванні Пенсійного фонду України.

Страховий стаж – це той період, протягом якого людина фактично працював, а той, протягом якого роботодавець платив за нього до Пенсійного фонду.

Значення має й сума відрахувань. Періоди трудової діяльності (робота, військова служба), придбані до 1 січня 2004 року, також зараховують до страхового стажу.

Відповідно до закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” тривалість страхового стажу, що дає право призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

– по досягненні віку 60 років – не менше 31 року;

– після досягнення 63 років – не менше 21-го;

– після досягнення 65-ти – щонайменше 15 років.

Якщо людина має менше 15 років стажу, у віці 65 років вона може одержати державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат. Звернутись із цим питанням можна в управління соціального захисту населення, повідомили у Пенсійному фонді.

До 2028 року страховий стаж, необхідний призначення пенсії, щорічно змінюватиметься. Щоб вийти на пенсію у 60 років, у 2028 році потрібно мати не менше 35 років стажу.

Страховий стаж для пенсії можна докупити
Якщо страхового стажу недостатньо, за бажанням його можна докупити шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Читайте також  МОЗ назвав області, у яких з 1 червня не послаблять карантин. Список

Для укладання договору про добровільну участь у системі обов’язкового державного соцстрахування потрібно звернутися до податкової за місцем проживання та надати відповідні документи.

Після укладання Договору потрібно буде щомісяця сплачувати внески. Вартість одного року страхового стажу становить 35376 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело