Якщо не показати права на вимогу поліції: який штраф загрожує і що потрібно врахувати водієві

Якщо не показати права на вимогу поліції: який штраф загрожує і що потрібно врахувати водієві

Поліція під час зупинки авто може вимагати у водія пред’явити документи на право керування. Але така вимога має базуватися не власним розсудом правоохоронців, а наявністю законних підстав.

Якщо ж водій відмовиться виконати вимогу, це може кваліфікуватися як порушення ПДР, пише “Дорожній адвокат”.

За словами фахівців, поліція може вимагати надати документи лише в тому випадку, якщо була законна причина зупинки авто, згідно із ст.35 Закону “Про національну поліцію”. У разі, якщо інспектор, не маючи законних підстав для зупинки, вимагає виконувати свої вказівки та накладає адміністративне стягнення за їх невиконання, це суперечить нормам законодавства.

Штраф за відмову водія пред’явити поліцейському посвідчення водія, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також страхового поліса складає 425 грн. Це визначається ч. 1 ст. 126 КУпАП.

Якщо ж під час відмови пред’являти документи водій активно перешкоджає роботі поліції, вдається до нецензурної лайки, погроз чи фізичного впливу, така поведінка може бути розцінена як злісна непокора.

Тоді інспектор має право притягнути водія до відповідальності у вигляді штрафу від 136 до 255 грн, адмінарешту терміном 15 діб або виправних робіт на термін до 2 місяців. Це передбачено ст. 185 КУпАП.

Водночас у деяких випадках підставою для відмови водія надавати документи може бути неналежна поведінка інспектора, який своїми діями провокує конфлікт. Якщо поліцейський трактує відмову надати документи без інших агресивних дій як злісну непокору з боку водія, це є перевищенням службових повноважень.

“Адекватна поведінка поліцейських і врахування обставин кожного конкретного випадку є ключовими для збереження довіри та правопорядку,” – зазначають юристи.

Читайте також  Нові штрафи до 85 тисяч грн: українців попередили – з літа розпочнеться важке життя...

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело