“Пенсія стане жорстко недоступною для багатьох громадян”: з 1 січня будуть нові правила, пенсіонери приголомшені

“Пенсія стане жорстко недоступною для багатьох громадян”: з 1 січня будуть нові правила, пенсіонери приголомшені

Вже за три тижні, з 1 січня, пенсія для українців стане менш доступною, ніж зараз. Це пов’язано з тим, що одна з головних умов виходу на пенсію стане жорсткішою. Йдеться про страховий стаж, якого вже з 1 січня українцям знадобиться більше, щоби вчасно вийти на пенсію.

Як інформує “biz,today/ua”, такими є вимоги пенсійної реформи, яка зараз відбувається в Україні.

Отже, якщо у 2023 році українцям достатньо було мати 30 років страхового стажу, щоби вчасно вийти на пенсію, то з 2024 знадобиться вже 31 рік.

При цьому багато українців, яким не вистачає страхового стажу, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, можуть спробувати щастя у 63 роки. У такому віці вимога щодо стажу значно м’якша. Так, нинішнього року вистачило б і 20 років стажу, щоб вийти на пенсію у 63 роки. Проте з початку 2024 року зросте вимога щодо стажу і для 63-річних громадян. Їм уже потрібно буде мати мінімум 21 рік стажу.

При цьому ті, хто не “впишеться” і в 63-річний вік для виходу на пенсію, все ж таки можуть вийти у 65. Там мінімальна вимога щодо стажу ще нижча – лише 15 років. Причому вона поки що залишатиметься незмінною.

Згідно зі статистикою, сьогодні українці виходять на пенсію із середнім страховим стажем 32 роки. А це означає, що вже після 2025 року більшість 60-річних українців не зможуть вийти на пенсію вчасно. Адже вимога щодо стажу приростає з кожним роком, і у 2026 році, щоб вийти на пенсію у 60, уже потрібно буде щонайменше 33 роки стажу.

Читайте також  Ввели нові правила для аліментів: скільки доведеться платити українцям

Стаж, якого бракує, можна купити

Якщо майбутній пенсіонер купує додатковий стаж безпосередньо перед виходом на пенсію, то йому потрібно буде заплатити по 44% від мінімальної зарплати за кожен місяць стажу, що бракує. Нині це становить 2948 грн.

Якщо ж до виходу на пенсію є ще чимало часу, а ви зараз офіційно не працюєте, то можна щомісяця сплачувати мінімальний страховий внесок у розмірі 22% від мінімальної зарплати. Зараз це становить 1474 грн, але вже з січня 2024 року необхідний платіж стане вищим, оскільки зросте мінімалка.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело