“Долар сколихнув обмінники, курс валют можуть переписати остаточно”: чи ризикують українці, якщо не поміняють гроші

“Долар сколихнув обмінники, курс валют можуть переписати остаточно”: чи ризикують українці, якщо не поміняють гроші

До середини грудня обмінники можуть суттєво переписати курс долара. При чому неоднорідно – знизити в купівлі та підвищити у продажу.

Як інформує “Obozrevatel”, очікується, що до 13 грудня вартість валюти в них перебуватиме в межах 37,1-37,8 грн – тоді як увечері 7 числа там купують долар у середньому по 37,3 грн, а продають по 37,4 грн.

Схожі зміни, за словами аналітика Олексія Козирева, відбудуться і в банках: за його прогнозом, у них американська валюта коштуватиме 36,65-37,9 грн. Увечері ж 7 грудня банки визначили курс на середньому рівні 36,9/37,45 грн (купівля/продаж).

Водночас НБУ на 8 грудня виставив офіційну вартість долара в 36,67 грн. Що на 2 коп. нижче від поточного рівня.

Загалом же, з огляду на те, що курс у 36,67 грн діятиме і на вихідних, за тиждень регулятор підвищив офіційну вартість валюти на 21 коп. У понеділок, 4 грудня, вона становила 36,46 грн.

Що відбувається на ринку

Як пояснив Козирев, останніми днями на міжбанку зростають котирування. Причина – зміна тактики НБУ:

він дає ринку можливість до певної міри підняти котирування;

після цього продає валюту на інтервенціях за вищим курсом.

“Це в кінцевому варіанті призводить до того, що ринковий курс долара поступово зростає до 10 коп. на день. А з огляду на те, що він зараз майже дорівнює офіційному, то в останні дні спостерігається збільшення і офіційного курсу”, – пояснив аналітик.

При цьому він наголосив: Нацбанк продовжить залишатися основним продавцем на ринку. Адже попри те, що пропозиція валюти від експортерів дещо зросла, попит усе одно залишається високим.

Читайте також  Гройсман повідомив, якою має бути середня зарплата в Україні в 2021 році

“Гри на зниження курсу я від Нацбанку зараз не чекаю. Те, що раніше вони заливали ринок по 36 грн з копійками, призвело до того, що курс просів до 36 грн…Зараз буде все ж поступове збільшення котирувань”, – резюмував Козирев.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело