Блокування карток та відмова в обслуговуванні в держорганах: українцям пояснили, як насправді карають за неявку до ТЦК

Блокування карток та відмова в обслуговуванні в держорганах: українцям пояснили, як насправді карають за неявку до ТЦК

Останнім часом в мережі з’явилося багато повідомлень і відео, де чоловіки жаліються, що їм нібито блокують банківські картки через неявку до ТЦК. Також розказують, що комусь відмовляють в обслуговуванні у всіх держустановах, банках та транспортних компаніях.

Як пояснили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, це – вороже ІПСО, пише Технофан.

Як зазначили журналісти VoxCheck, інформацію про блокування, зокрема, поширює в TikTok Дмитро Василець. Він має багатотисячну аудиторію, через яку просуває інтереси кремля та поширює ворожі наративи. Такі ж ролики можна зустріти в російських Telegram-каналах.

“Якби в Україні дійсно масово блокували картки, про це було б багато дописів від реальних людей у соцмережах,” – зазначили в Центрі.

Фахівці Центру пояснюють, що блокувати банківську карту дійсно можуть, але тільки в тому випадку, якщо у чоловіка є несплачений штраф через неявку до ТЦК. Але у роликах просто інформація про масове блокування для того, щоб розігнати “зраду” і паніку, проте факти неявки не згадуються.

Українцям нагадують, що за порушення законодавства про оборону країни, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме:

за ігнорування першої повістки – штраф у розмірі 100-200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн);
при повторному порушенні протягом року – штраф від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн);
за ігнорування трьох і більше повісток – відкриття кримінального провадження, що загрожує позбавленням волі до 3 років.

Читайте також  Коли Вознесіння Господнє 2020 в Україні: названо дату

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело