На українських заправках знову дорожчає автогаз, у деяких місцях його вже немає

На українських заправках знову дорожчає автогаз, у деяких місцях його вже немає

Українських автомобілістів попередили про нестачу газу.

Ринок автогазу в Україні стикається з постійними проблемами та зростанням цін через блокаду польського кордону, повідомляє РБК-Україна з посиланням на директора Консалтингової групи “А-95” Сергія Куюна.

Куюн зазначив у Facebook, що, незважаючи на надію на проходження піку кризи на ринку зрідженого газу, нещодавній моніторинг показує, що робити подібні заяви поки що зарано.

“Була у мене ілюзія, що пік кризи на ринку зрідженого газу ми вже пройшли. Але як свідчить свіжий моніторинг ситуації, говорити про це ще зарано”, – написав він.

Особливо критична ситуація у половині регіонів, де автогаз зник із мережі «Привату», а там, де він є, коштує 39,6 гривні. Про аналогічні проблеми повідомляють в UPG, Socar, MOTTO, BRSM та Avantage.

Основною причиною дефіциту та зростання цін є блокада польського кордону, яка порушила потік близько 30% імпорту, що становить приблизно 25% ринку зрідженого газу, що надходить автомобільним транспортом.

“Причина – блокування польського кордону, через який автотранспортом надходило 30% імпорту або близько 25% ринку зрідженого газу”, – повідомив Куюн.

Станом на 22 листопада середня ціна автогазу в Україні склала 35,54 гривні за літр, порівняно з 29,31 гривні на початку місяця. Блокування польського кордону призвело до 30% зростання цін на імпортований в Україну автогаз.

Польські перевізники 7 листопада ініціювали блокаду трьох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Україною, що вплинуло на ланцюжок поставок автомобільного транспорту та посилило проблеми на ринку автогазу.

Збій наголосив на залежності від автомобільного транспорту: згідно з попередніми розрахунками Національного банку України на основі даних Державної митниці у 2023 році, на частку автомобільного транспорту припадає близько 35% вартості експорту та 70% імпорту.

Читайте також  З'явилися фото і відео згорілих складів "Нової пошти" в Мукачево

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело