Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли міфи

Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли міфи

В Україні продовжується дія воєнного стану та загальна мобілізація. Під час воєнного стану мобілізація обросла низкою міфів, які продукують блогери та “експерти”.

Найпопулярніші міфи про мобілізацію розвінчав речник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Роман Істомін.

Міф 1. Вручення повістки мають зафіксувати два свідки

Сповіщати громадян про необхідність прибути до ТЦК та СП і забезпечити їхнє своєчасне прибуття за цим викликом зобов’язані центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності за розпорядженням ТЦК та СП. Так написано в статті 38 “Про військовий обов’язок і військову службу”. Громадянин лише повинен розписатися на відривній частині бланка повістки. А от щодо двох свідків, відеофіксації процесу оповіщення тощо в жодних офіційних документах не йдеться.

Міф 2. ТЦК та СП не мають юридичних підстав мобілізовувати громадян, тому що вони не державна, а приватна структура

Постановою Кабміну затверджено Положення про ТЦК та СП, в статті 1 якого чітко визначено, що Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації. Сама постанова передбачена Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Тобто ТЦК як орган військового управління, а, відповідно, складова частина ЗСУ, в законодавчому полі існує.

Нагадаємо, що Верховна Рада має намір не мобілізувати волонтерів.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Новий закон щодо мобілізації: чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело