Що можуть зробити українці для того, щоб пенсія була набагато вище: який документ потрібно завчасно підготовити

Що можуть зробити українці для того, щоб пенсія була набагато вище: який документ потрібно завчасно підготовити

Українці передпенсійного віку вже зараз можуть подбати про те, щоб отримувати набагато вищі пенсійні виплати в майбутньому. Цього можна досягти, якщо поклопотатися про один документ, на підставі якого розмір пенсії, яку нарахують у Пенсійному фонді, буде більшим. Про це пише видання Today.ua.

Яка довідка є важливою для багатьох пенсіонерів


Повідомляється, що документом, який слід завчасно підготовити, є довідка про заробітну плату за період до середини 2000 року.

Ті українці, які у найближчому майбутньому досягнуть пенсійного віку, можуть заздалегідь звірити індивідуальні відомості про себе в Реєстрі застрахованих осіб з даними, що містяться у трудовій книжці. У деяких випадках для підтвердження стажу потрібно надати додаткові документи. Також можна взяти довідку про зарплату, яка виплачувалась до середини 2000 року.

Відомості про трудову діяльність, страховий стаж, а також про зарплату українців містяться в єдиному електронному Реєстрі застрахованих осіб. Але там є лише інформація починаючи з 1 липня 2000 року, коли цей Реєстр з’явився.

У зв’язку з цим варто ще до досягнення 60 років оцифрувати свою трудову книжку. Для цього потрібно зробити якісні фотокопії кожної сторінки документу або відсканувати їх.

При цьому слід розуміти, що дані з трудової допоможуть лише збільшити стаж, необхідний для призначення пенсії. При розрахунку розміру майбутньої пенсії братимуть відомості лише з електронного реєстру, тобто розмір зарплат починаючи з липня 2000 року.

Якщо у людини найвищі зарплати були до 2000 року, є сенс отримати довідку про ці доходи, адже це може суттєво вплинути на розмір пенсії. Це має бути довідка про заробітну плату за будь-який 60-місячний період до 2000 року (тобто за будь-які 5 років).

Читайте також  "Мобілізація посилюється?: чи можуть скасувати висновки ВЛК обмежено придатним особам

У разі, якщо страховий стаж майбутнього пенсіонера після 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, така довідка буде обов’язковою при призначенні пенсії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело