Вручення повістки водію: чи законно виписувати її на місці

Вручення повістки водію: чи законно виписувати її на місці

В Україні продовжуються загальна мобілізація, а повістки можуть вручати у будь-яких громадських місцях, зокрема й на блокпостах.

Тематичне видання “Твоя машина” пояснює нюанси можливої мобілізації водіїв.

Чинним законодавством досі не регламентовано процес вручення повісток у громадських місцях, тому виклик до військкомату можуть вручити навіть на блокпостах.

Повістка вважається правильно врученою, якщо документ складено керівником центру комплектування. Повістка має містити повні анкетні дані призовника, його рік народження та адресу проживання. Тобто, водію на блокпостах мають вручити вже виписаний на його ім’я документ, а не оформлювати його на місці зупинки.

Співробітники ТЦК можуть вручати повістки разом з нарядом поліції, який має право зупиняти транспортні засоби на блокпосту чи іншому місці.

Теоретично, військкоми можуть підійти до водія з повісткою після перевірки на блокпосту або на стоянці. У такій ситуації вимогу відкрити вікно та прийняти повістку можна вважати законною та обґрунтованою. Однак документ, знову ж таки, вже має бути оформлений на ваше ім’я”, – зазначили журналісти.

Трапляються випадки, коли водій надає поліцейському свої документи для перевірки, а силовик передає особисту інформацію представникам ТЦК. Громадянин має право заборонити інспектору передавати його персональні дані третім особам, посилаючись на Закон України “Про захист персональних даних” (статті 1, 8, 10, 14). За порушення законодавству поліцейському загрожує адміністративна ст. 188-39 КУпАП та навіть кримінальна (ст. 182 ККУ).

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Кабмін ввів нові карантинні обмеження в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело