Мобілізація людей з інвалідністю: юрист пояснив, хто може потрапити до війська

Мобілізація людей з інвалідністю: юрист пояснив, хто може потрапити до війська

Чинне законодавство забороняє мобілізувати військовозобов’язаного з будь-якою групою інвалідності без його згоди.

Мобілізація людей з інвалідністю може розпочатися після медичної реформи, внаслідок якої буде замінено поняття “інвалідність” на “втрата функціональності”.

Таку думку висловив в інтерв’ю ТСН.ua адвокат Ростислав Кравець.

Юрист звернув увагу на заяву міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про заплановану чергову медичну реформу.

“Вони хочуть прибрати “інвалідність” і замість неї запровадити “втрату функціональності”. Я підозрюю, це може призвести до того, що можуть взагалі інвалідності скасувати, всіх змусити заново пройти відповідні медкомсії. Думаю, що 90% інвалідів перестануть такими бути. Введуть якийсь відсоток втрати функціональності, відповідно до якого осіб можна буде мобілізувати. Підозрюю, що саме це готується”, – припустив Ростислав Кравець.

При цьому юрист наголосив, що, згідно чинного законодавства, в Україні мобілізувати військовозобов’язаного з інвалідністю можна лише за його власного бажання.

“Пряма норма законодавства, 23-ї статті [закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”] говорить, що осіб з інвалідністю заборонено мобілізувати і їх не мобілізують. При цьому не має значення – перша, друга чи третя група інвалідності”, – наголосив Кравець.

Читайте також  Мобілізація в Україні: кого з "білим квитком" можуть забрати до армії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело