“Взимку електроенергію відключатимуть всім, окрім цих людей”: список категорій таких громадян України оприлюднено

“Взимку електроенергію відключатимуть всім, окрім цих людей”: список категорій таких громадян України оприлюднено

Блекаути в Україні можуть розпочатися у будь-який момент. З настанням зими очікується, що Росія відновить удари по українській енергетичній інфраструктурі. На сьогоднішній день жодних підстав для відключення електроенергії згідно з розробленими планами та графіками Укренерго немає. Крім того є категорії громадян, яким електроенергію не відключать навіть під час блекаутів.

Як інформує “biz.today.ua”, в “Укренерго” розповіли, що деяким українцям пощастить цієї зими більше, ніж решті, адже їм не відключатимуть електроенергію у разі планових відключень.

Кому не відключатимуть світло в Україні

Кабмін встановив перелік уразливих категорій населення, яким під час масових відключень можуть заборонити вимикати світло. Це стосується як мешканців Києва, так й інших міст.

Зокрема, йдеться про шість категорій громадян зі статусами:

отримувачі житлових субсидій;

люди з інвалідністю 1 або 2 групи, а також особи, які доглядають дитину з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства;

малозабезпечені та багатодітні сім’ї;

прийомні батьки, у яких під опікою перебувають троє та більше дітей;

громадяни, які утримують дитячі будинки сімейного типу;

люди, життя та здоров’я яких залежать від постійного доступу до електрики та які можуть підтвердити це документально.

Міністерство енергетики створить окрему базу таких споживачів, до якої внесуть усю особисту інформацію про них.

Особам, які підпадають під дані категорії, потрібно офіційно мати при собі документи, що підтверджують статус вразливості і вже зараз звернутися до свого постачальника універсальних послуг через електронний кабінет на офіційному сайті постачальника із заявкою. Протягом 10 робочих днів заявку мають розглянути та надіслати відповідь. Уся інформація про набуття статусу з’явиться в особистому кабінеті заявника на сайті постачальника.

Читайте також  У Польщі до довічного ув’язнення засудили громадянина України

У разі блекауту вразливих категорій громадян “Укренерго” не повинно буде відключати від світла, якщо, звичайно, не йтиметься про якісь глобальні руйнування в енергосистемі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело