Працівники ТЦК ловлять на блокпостах, а ВСП затримує: адвокат розповів про незаконний прийом для мобілізації

Працівники ТЦК ловлять на блокпостах, а ВСП затримує: адвокат розповів про незаконний прийом для мобілізації

Українських чоловіків можуть зупинити на блокпості, перевірити документи та оголосити про розшук за нібито ухилення.

Працівники ТЦК роблять все, щоб мобілізувати якнайбільше українців, і часто залучають для цього інших. Адвокат Роман Сімутін розповів, як працює нова схема, в якій задіяна ВСП.

Українських чоловіків можуть зупинити на блокпості, перевірити документи та оголосити про розшук із подальшим затриманням Військовою службою правопорядку – спеціального правоохоронного формування у складі ЗСУ. Про це адвокат розповів на своєму каналі YouTube.

За його словами, ТЦК не мають на це права, оскільки ВСП не має підстав для затримання. У пункті 4 ст. 262 КУпАП є всі причини, через які служба може затримати військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів:

  • при скоєнні дрібного хуліганства;
  • при злісній непокорі посадовцю ВСП;
  • у разі порушення правил зберігання вогнепальної зброї;
  • через дрібну крадіжку;
  • за розпивання спиртного та появу в громадських місцях у п’яному вигляді;
  • у разі порушення правил обігу наркотичних засобів;
  • у разі порушення ПДР.

У списку немає підстав для затримання за порушення правил військового обліку, законодавства про оборону та мобілізацію. Це підтвердження того, що ВСП не може затримувати чоловіків на блокпостах через “розшук”.

“Юридичний казус? Та ні, такі повноваження прописані у пункті 1 ст. 262 вказаного кодексу і є компетенцією поліції. Чому говорю, що прописані? Тому що й поліцейські, де факто, не мають права затримувати, лише доставляти. Висновок напрошується очевидний: ні ТЦК, ні ВСП не мають права затримувати військовозобов’язаних за порушення правил військового обліку”, – сказав Сімутін.

Читайте також  Справа Марківа: рішення щодо апеляції може бути навесні 2020 року Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/world/observe/sprava-markiva-rishennya-shchodo-apelyaciji-mozhe-buti-navesni-2020-go-609836.html

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело