“Українців благають не купувати долар, названо причину небезпеки для заощаджень”: курс валют може зробити щось страшне

“Українців благають не купувати долар, названо причину небезпеки для заощаджень”: курс валют може зробити щось страшне

В Україні з вівторка, 3 жовтня, скасовано фіксований курс долара, і запроваджується режим гнучкого обмінного курсу валют. На цьому тлі обмінники можуть різко підвищити курс долара. Тому українців закликають утриматися від купівлі валюти хоча би тиждень. Це допоможе уникнути спекулятивного сплеску ціни на іноземну валюту.

Як інформує “biz.today.ua”, таку пораду дав начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий.

На думку банкіра, на першому етапі після скасування фіксованого курсу долара обмінники можуть підняти курс валют, користуючись можливістю непогано заробити. Причому, чим вищий буде ажіотаж при скуповуванні валюти, тим більше обмінники підвищуватимуть курс долара. Отже, якщо українці не заохочуватимуть цей процес активною скупкою доларів та євро, то він дуже швидко піде на спад.

“На першому етапі цілком можливо, що курс в обмінниках може стрибнути, проте цей ефект можна вважати “піною”: за 1-1,5 тижня ситуація буде більш менш адекватною. Усі попередні кроки НБУ з оволодіння ринком були вдалими, тому я б не радив громадянам вестись на політику обмінних пунктів, не піддаватися на “магічні захмарні цифри” і вже точно не бігти стрімголов скуповувати валюту”, – каже Тарас Лісовий.

При цьому режим керованого гнучкого обмінного курсу, який запроваджено Нацбанком, – це по суті перехідний етап між фіксованим та плаваючим курсом валюти. За такого режиму Нацбанк дає хід вільному ціноутворенню на ринку валют, але при цьому ретельно стежить за дотриманням балансу попиту та пропозиції. І якщо раптом попит на валюту починає ажіотажно зростати, НБУ виходить на ринок із продажем доларів, щоби збити дефіцит, що утворився.

Читайте також  Українці отримають додаткові виплати від держави: хто і скільки

Звичайно, таке можливе лише зараз, коли завдяки міжнародним партнерам НБУ нагромадив великий золотовалютний запас., і йому є що продавати на ринку. Але, щоб Нацбанк не витрачав валютний запас марно, і щоб збити можливу спекулятивну ціну на долар, українцям зараз потрібно не піддаватися на паніку і не бігти стрімголов до обмінних пунктів, радить банкір.

“Фактично НБУ зберігає за собою контроль за дотриманням балансу між попитом та пропозицією, що унеможливить появу будь-якого хаосу”, – зазначив експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело