Військкомат не завжди правий: що не можуть робити співробітники ТЦК з потенційними призовниками

Військкомат не завжди правий: що не можуть робити співробітники ТЦК з потенційними призовниками

Законодавство України про військовий обов’язок та мобілізацію містить, в основному, зобов’язання  громадян щодо виконання ними своїх обов’язків по захисту Вітчизни. До них відносяться, зокрема, обов’язки щодо явки до ТЦК за викликом для прийняття на військову службу, постановки на облік, проходження військово-лікарської комісії, прибуття на збори та проходження служби.

Конституцією України передбачено, що кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність

Але існує загальний обсяг прав громадян, передбачених Конституцією України, цивільним законодавством та іншими нормативними актами. До зазначених прав, зокрема, відносяться рівність прав та обов’язків, захист від протиправних посягань, повагу до гідності, що полягає у неможливості застосування катувань, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Конституцією України передбачено, що кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. Також Основний закон визначає право особи робити все, що не заборонено законом, а також повагу до права особистої власності людини…

Виходячи зі змісту прав людини у застосуванні до ситуацій, які виникають з приводу діяльності ТЦК, хочеться зауважити що:

  • ТЦК не має права без згоди особи доставляти її до ТЦК, утримувати її там тривалий час поза її волею, катувати, знущатись, принижувати, залякувати, примушувати силою проходити медичні процедури та обстеження, підписувати документи, або вчиняти будь-які дії, від вчинення яких особа відмовляється.
  • ТЦК не має права, відбирати будь-які особисті речі у людини, будь-то телефон, записна книжка, одяг, продукти тощо.
  • ТЦК не має права забороняти особі спілкування з іншими особами, родичами та друзями, адвокатом, у тому числі особисте, передання речей від цих осіб та будь-які види суспільної комунікації.

Якщо військовозобов’язаний порушує вимоги законодавства, то застосування будь-яких силових методів для примушення його до вчинення будь-яких дій заборонено

Але при цьому слід зазначити, що певні дії або процедури особа пройти зобов’язана, згідно з вимогами законодавства про мобілізацію. До цих зобов’язань відноситься зокрема:

  • Обов’язок щодо  явки за викликом до ТЦК для постановки на облік;
  • Обов’язок щодо прибуття на збірний пункт у строки зазначені в отриманих особами повістках та мобілізаційних розпорядженнях;
  • Інші обов’язки передбачені законодавством про мобілізацію.

Відмова від цих дій може бути сприйнята робітниками ТЦК як ухилення від мобілізації, або як інше порушення військового обов’язку. Отже, до особи може бути застосовано заходи адміністративної або кримінальної відповідальності.

При цьому, дії щодо притягнення особи до відповідальності вчиняються посадовими особами ТЦК виключно складанням документів, що фіксують це правопорушення та поданням відповідної заяви до органів поліції. Тобто, навіть якщо військовозобов’язаний порушує вимоги законодавства, то застосування будь-яких силових методів для примушення його до вчинення будь-яких дій заборонено.

Прибувши до ТЦК, особа має чітко усвідомлювати свої права та права співробітників ТЦК

Таким чином, у разі вручення повістки або пропозиції явитись до ТЦК, особа має визначитись самостійно або за допомогою адвоката: чи належним чином вручена повістка, чи існують поважні причини щодо неприбуття до ТЦК, чи існують підстави для звільнення від мобілізації, після чого прийняти рішення щодо явки або неявки за викликом.

Прибувши до ТЦК, особа має чітко усвідомлювати свої права та права співробітників ТЦК, перелік яких зазначено вище, бути готовою їх відстоювати, мати документи щодо стану здоров’я та підстав щодо звільнення від мобілізації, якщо такі мають місце.

У ТЦК на особу чекає, в залежності від цілей виклику, перевірка особистих даних, та, скоріш за все, вимога пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) з метою визначення придатності або непридатності особи до військової служби. На даному етапі треба розуміти, що ВЛК передбачає певний порядок проходження, зокрема отримання інформації щодо стану здоров’я особі від лікарських закладів за місцем мешкання особи, отримання від особи певних аналізів, крові, сечі та інших. Після проходження ВЛК, особа або відправляється додому, або отримує повістку про відправку, де вже чітко визначена дата та час відправки.

Тому, якщо ви потрапили у схожу ситуацію, важливо розуміти, що, ймовірно, проти вас може вчинятися злочин

На жаль, склалася практика щодо численних порушень прав осіб, зокрема затримання на вулицях, по дорозі на роботу та додому, силова доставка та утримання, попри їх волю, у приміщеннях ТЦК, відбирання особистих речей, заборона спілкування з іншими особами та адвокатом, залякування, катування з вимогою проходження ВЛК, підписання документів щодо “добровільної” мобілізації, відправлення особи на фронт одразу після проходження ВЛК. Значна частина цих порушень, вчинених посадовими особами ТЦК, підпадає під формальні ознаки злочинів за ст. ст. 127, 146, 364, 365 Кримінального Кодексу України.

Тому, якщо ви потрапили у схожу ситуацію, важливо розуміти, що, ймовірно, проти вас може вчинятися злочин. Отже, треба відповідно реагувати: привертати увагу суспільства до цієї ситуації, просити допомоги, повідомляти поліцію, знайомих, сторонніх осіб, у тому числі телефоном та через соцмережі, фіксувати ці порушення, повідомляти про відповідальність посадовців ТЦК, не виконувати їх явно злочинні накази та вимагати допуску адвоката.

Юрій Костинюк, адвокат ЮКК “Де-Юре” по військових справах

Читайте також  Юрист пояснив, чи законно вручають повістки на блокпостах

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело