Медогляди по-новому та е-медкнижки: що очікувати з 1 жовтня

Медогляди по-новому та е-медкнижки: що очікувати з 1 жовтня

З 1 жовтня 2023 року набуває чинності Закон України від 06.09.2022 № 2573-IX «Про систему громадського здоров’я».

Відповідний Закон містить чимало нових для українскої системи охорони здоров’я норм, зокрема:

вводить на законодавчому рівні поняття «громадське здоров’я»;
визначає суб’єктів правовідносин у системі громадського здоров’я;
визначає і розмежовує повноваження КМУ, МОЗ, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в системі громадського здоров’я;
передбачає створення Координаційної ради з питань громадського здоров’я як постійного консультативно-дорадчого органу МОЗ;
закладає основні засади кадрового, наукового та фінансового забезпечення системи громадського здоров’я тощо.

Особливої уваги заслуговує ст. 45 нового Закону про систему громадського здоров’я, у якій йдеться про обов’язкові медичні огляди.

Згідно із цією нормою обов’язкові медичні огляди організовуються і здійснюються у порядку, встановленому МОЗ. Дані про результати обов’язкових медичних оглядів працівників вносяться до їх електронної медичної книжки в електронній системі охорони здоров’я.

Отже, ми бачимо, що передбачається затвердження Міністерством охорони здоров’я нового порядку про обов’язкові медичні огляди власне під новий Закон. А також бачимо введення нового поняття – електронна медична книжка. Крім того, у ч. 2 ст. 45 нового Закону визначено, що працівники суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обслуговуванням населення згідно з переліком МОЗ, працівники, зайняті на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

Також передбачено: працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи й можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Читайте також  У дитсадках можна буде працювати без педосвіти

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело