80 грн/літр – вже не фантастика: в Україні прогнозують шалене подорожчання палива

80 грн/літр – вже не фантастика: в Україні прогнозують шалене подорожчання палива

Українські АЗС можуть різко підняти вартість бензину та дизелю під впливом світових цін на нафту

В Україні очікується зростання цін на бензин та дизель. За більш оптимістичного сценарію цінники піднімуться до 63 грн/літр, а в найгіршому випадку доведеться платити по 80 грн/літр. Про це на своїй сторінці у Facebook написав засновник мережі АЗС “Прайм” Дмитро Льоушкін.

Світові ціни за барель нафти можуть перетнути позначку 100 доларів і в результаті на українських АЗС ще більше подорожчає паливо. За оцінками експерта, ціни на бензин А-95 та дизпаливо можуть досягти позначки 63 грн/літр.

Втім, на цьому подорожчання може зупинитися. Дмитро Льоушкін вважає, що після того, як нафта подорожчає до 100 доларів, розпочнеться ажіотаж, внаслідок якого біржові трейдери можуть спровокувати подорожчання до 110 чи навіть 120 доларів за барель. На українському ринку палива це вплине вкрай негативно.

Фахівець наголошує, що кожне підвищення морових цін на нафту на 1 долар – плюс одна гривня на цінниках на українських АЗС. Тобто якщо нафту подорожчає до 120 доларів за барель, то в Україні за паливо доведеться платити по 80 грн/літр.

“Побачити 80 грн за літр – це все ж таки найгірший і малоймовірний сценарій розвитку ситуації, але й, водночас, зараз немає стовідсоткових доводів заперечувати ймовірність його розвитку”, – зазначив експерт.

 

Читайте також  Літо в Україні почнеться з потепління (карта)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело