Накриє “колапс полярного вихору”: синоптики попередили про потужну негоду

Накриє “колапс полярного вихору”: синоптики попередили про потужну негоду

У жовтні і листопаді середня в місяць температура буде на один градус Цельсія вище норми, прогнозують синоптики.

Погода в Україні в середині осені буде приємна і комфортна, але незабаром Україну накриють перші заморозки.

Метеоролог Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту склала прогноз на основі розрахунків прогностичних центрів Сполучених Штатів, Британії, Німеччини, Франції, Японії, Європейського центру середньострокових прогнозів.

У жовтні і листопаді середня в місяць температура буде на один градус Цельсія вище норми. Але поступово тривалість дня буде зменшуватися, а разом з тим і температура повітря. Особливо прохолодні будуть ночі.

“Зростає кількість заток арктичного повітря. Відповідно, слід очікувати тумани, похмурі дні, тумани і заморозки. Можливе утворення ожеледі і навіть снігопадів, насамперед у Карпатському регіоні. Тому погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. При цьому температура повітря може бути вище кліматичної норми”,– зазначила синоптик.

Заходи арктичного повітря очікуються короткочасними і не дуже інтенсивними.

У той же час, за даними кліматолога і співробітниці Інституту геофізики імені Суботіна НАН України Світлани Бойченко, до кінця осені в Україні можливі значні опади.

“Цього року на тлі характерних температурних тенденцій очікується підвищення кількості опадів восени, а особливо- в листопаді”,- пояснила вона.

Тим часом, за інформацією вчених, в цьому році висока ймовірність “колапсу полярного вихору”, що призведе до погодних впливів по всій Північній півкулі. Тобто ймовірний викид більш холодного арктичного повітря в країни Європи і США.

Потенційний колапс, який часто спостерігається в грудні і січні, може призвести до істотних змін погоди в січні 2024-го.

Читайте також  Що чекає на Україну на початку вересня: прогноз астролога

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело