Людей просять звернути увагу: для українців, які виїхали за кордон, озвучили попередження

Людей просять звернути увагу: для українців, які виїхали за кордон, озвучили попередження

Для українців, які виїхали за кордон, нагадали дуже важливе правило. Йдеться про біженців у Польщі, які мають щоразу поновлювати статус UKR при перетині кордону і поверненні в сусідню країну.

У Польщі зараз знаходиться близько мільйона українців (мова про тих, які отримали статус біженців), які туди поїхали через війну. Тобто, вони отримують допомогу згідно з передбаченими програмами.

Але останнім часом частина з них почала повідомляти про втрату такої можливості. А все через статус UKR, який українці втрачають при виїзді за межі Польщі на тривалий термін (понад 30 днів). Це має негативні наслідки для біженця, адже медичне обслуговування та пільги втрачаються. Тобто, втрачає свою юридичну силу закон, який направлений на допомогу українським біженцям.

Для українців, які виїхали за кордон, оголосили новину про те, як не втратити виплати та іншу підтримку. Роз’яснення надав Павло Шефернакер, який є уповноваженим у справах біженців з України. Важливо кожного разу при перетині кордону зазначати, що в’їзд відбувається через війну, та надавати документи через diia.pl. Такого алгоритму варто дотримуватись постійно, навіть якщо виїзд був нетривалий.

Якщо при перетині кордону громадянин не зазначить, що він це робить через те, що росія напала на Україну і зараз ведуться бойові дії, то прикордонники розцінюватимуть його в’їзд як звичайний. Тому, аби поновити статус UKR у Польщі, варто вказувати причину в’їзду саме агресію росії відносно суверенної й незалежної України.

Раніше для українських чоловіків, які виїхали за кордон, озвучили важливу новину з Чехії.

Читайте також  Терміново! Росія затримала українське судно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело