Затримали та незаконно утримують у ТЦК: юрист дав поради як діяти

Затримали та незаконно утримують у ТЦК: юрист дав поради як діяти

Існує чіткий порядок дій, який допоможе звільнитися з-під варти

У мережі періодично випливали скандальні ситуації, коли військовозобов’язаних чоловіків відловлювали на вулиці та везли до ТЦК, де незаконно утримували під замком. Як діяти, опинившись під вартою, розповів адвокат Володимир Крекотен у Instagram.

Існує чіткий порядок дій на випадок, коли ТЦК утримує чоловіка під вартою. По-перше, слід звертатися на 102, заявити про кримінальне правопорушення. Також варто звернутися до Військової служби правопорядку, вимагати протокол затримання.

У жодному разі чоловікові не варто погоджуватися на проходження ВЛК і будь-що підписувати. Також родич затриманого може звернутись до суду за місцезнаходженням цього ТЦК. Суддя винесе слідчу ухвалу і співробітникам ТЦК доведеться доставити затриманого до суду для з’ясування всіх обставин.

“Якщо так сталося, що ТЦК незаконно затримала чоловіка і тримає його під вартою, то окрім стандартних порад, які дають юристи, можу порадити скористатися частиною 2 статті 206 КПК України. Хай родич цього чоловіка віднесе заяву про незаконне позбавлення людини свободи до суду за місцем розташування цього ТЦК”, – радить юрист.

Суддя буде змушений звільнити людину з-під варти, якщо співробітники ТЦК не зможуть довести законність затримання, а зробити це, як зазначає експерт, вони, швидше за все, не зможуть.

Читайте також  Без повісток та попереджень: ТЦК почали застосовувати жорсткі заходи – потрапити може кожен

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело