Успішний бізнес в Греції: українка розповіла, як їй це вдалося

Після набуття Україною незалежності одним із здобутків демократизації суспільного життя стало зняття обмежень на перетин державного кордону, забезпечення вільного пересування громадян. Значна частина з них обумовлювалася не туризмом, відпочинком, чи відвідинами родичів і знайомих, а здійснювалася з метою отримання доходу.

Економічні труднощі й досі спонукають українців шукати заробітку за кордоном. Однак, останнім часом чимало українських громадян їдуть за кордон, попри вже існуючі стереотипи, не для того, щоб працювати на іноземців, а щоб відкрити свою власну справу.

Global Ukraine News розповідає про історію успіху Яни Гончар, що вже понад 15 років є власницею магазину дитячого одягу в Греції.

– Розкажіть, будь ласка, як Ви опинилися в Греції?

– Я приїхала за запрошенням мого, на той час, майбутнього чоловіка. Ми з ним познайомилися в Києві, де він був у діловому відрядженні. Тож до Греції мене привело саме кохання.

– Як виникла ідея заснувати свою справу та розвивати бізнес саме в цьому напрямку?

– Ідея виникла в мого чоловіка. Він купив уже готовий бізнес у своїх родичів і запропонував мені взяти участь у розвитку нашого магазину дитячого одягу. Я сама стою за прилавком, тому спочатку була трохи здивована. Я не мала найменшого уявлення, як це – торгувати будь-чим, але мені, як авантюристці за натурою, ця справа сподобалася.

– Які труднощі виникали на початку?

– Спочатку я не знала грецької мови й розмовляла зі своїми покупцями лише англійською. У зошиті я собі намалювала різноманітні види дитячого одягу й попідписувала їх назви грецькою транскрипцією, на той випадок, коли покупці англійської не розумітимуть. Це вже тепер навіть смішно згадувати, але тоді це мене дуже виручало, бо більшість греків похилого віку не володіють іноземними мовами.

Читайте також  Аліменти по-новому: розмір, терміни і пеня

На початку мого “торгового бізнесу”, все йшло досить рівно та успішно. На той час у людей не було фінансових проблем і тому досить багато витрачали на дитячі подарунки.

У святкові, різдвяні та великодні дні в моєму магазинчику вибудовувались черги з тіток, бабусь, матусь та хрещених. Потік покупців був настільки великий, що мій чоловік брав відпустку зі своєї служби й ми влаштовували торговий тандем.

Однак, на превеликий жаль, до нас у двері постукалася економічна криза. Стало досить скрутно. А згодом стало скрутно настільки, що я вирішила продати бізнес. Але, в Греції одна справа — вирішити й зовсім інша – зробити. І свій бізнес я так й не продала.

– Чи сприяла держава розвитку та веденню бізнесу?

– Щодо підтримки від держави, то тут радше, на жаль, навпаки — робить усе, аби в країні зник малий бізнес. Нас просто “додушують” неймовірними податками… Але, я, як справжня українка, не здаюся!

– Розкажіть детальніше про магазин. Звідки привозите товар? Чим відрізняєтесь та які родзинки чекають на Ваших клієнтів?

– На сьогоднішній день я співпрацюю лише з трьома постачальниками. Для порівняння, 15 років тому їх було аж дванадцять. Через економічну кризу в Греції позакривалося багато фабрик. Крім того, я була вимушена відмовитися від співпраці з деякими, занадто дорогими, фірмами та виробниками.

Товар, який я пропоную своїм клієнтам, — виключно грецького виробництва, має високу якість і, що дуже важливо, невисокі ціни. Це саме те, чого сьогодні потребує пересічний покупець у Греції.

– В чому, на вашу думку, секрет успішного бізнесу?

– На мій погляд і вже чималий досвід, секрет успішного бізнесу досить простий — пропонувати покупцям високоякісний товар за помірну ціну. Хоча сьогодні в Греції досить скрутні часи і, чесно кажучи, успішний бізнес є лише мрією, що майорить десь там за обрієм. Проте надія ще жива.

Читайте також  Астролог назвала дату смерті Путіна: вже зовсім скоро

– Які Ваші плани на майбутнє?

– Плани на майбутнє – втримати та й надалі розвивати свою справу! До мене зверталися виробники з України з пропозицією співпраці.

Симпатична колекція дитячого й підліткового одягу, яку вони пропонують, напевно приверне увагу декотрих мільйонерів, що залюбки куплять його своїм дітлахам, але є недосяжною для покупця, навіть середнього класу. Саме тому українському виробникові не завадило би вивчати ретельніше можливості міжнародного ринку, та реальніше оцінювати свої. Тихіше їдеш — далі будеш!

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -