Чи обмежать жінкам виїзд за кордон вже з 1 жовтня

Чи обмежать жінкам виїзд за кордон вже з 1 жовтня

Жінки медичних спеціальностей з 1 жовтня 2023 року повинні стати на військовий облік.

Як і чоловікам, їм буде обмежений виїзд за кордон. Про це заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

За його словами, обов’язковий військовий облік жінок певних спеціальностей передбачений змінами, які внесла у жовтні 2022 року Верховна Рада до закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

«Якщо вони стоятимуть на обліку, то набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто, якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає — тоді вони так, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», — наголосив Веніславський.

Депутат додав, що жінки, професії яких є спорідненими з військовою справою, можуть добровільно ставати на військовий облік.

Водночас речник ДПСУ Андрій Демченко пояснив, що виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою Кабміну. Виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

«На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України.

Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись», — сказав Демченко.

Читайте також  Обожнюю цю фразу: «А раніше жінки в полі наpoджували і нічого! І paку ніякого не було!»

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело