Тільки одна спеціальність: кому залишать відстрочку від мобілізації через навчання, навіть якщо за 30 років

Тільки одна спеціальність: кому залишать відстрочку від мобілізації через навчання, навіть якщо за 30 років

Подробиці

Рада має намір внести серйозні нововведення в одержання відстрочки
Багато військовозобов’язаних скористалися можливість отримання відстрочки шляхом вступу до навчальних закладів. Проте право на відстрочку для них буде серйозно обмежене – віком вступу до 30 років та одним напрямом освіти, про що йдеться у законопроєкті №9672.

У пояснювальній записці йдеться, що правову норму ухилення від призову під час мобілізації використано значною кількістю військовозобов’язаних, які вже здобули певний рівень освіти. Надалі вони надійшли у 2022-23 роках до навчальних закладів для здобуття рівного рівня освіти, а в більшості випадків навіть нижче здобутого.

Таким чином, військовозобов’язані з вищою освітою для отримання відстрочки вступають до професійних училищ на перукарів, мулярів та ін. Щобільше, такі студенти іноді навіть не з’являються у навчальних закладах, причому такій “схемі” сприяють педагоги.

Наприклад, у Черкасах правоохоронці затримали директора Черкаського професійного ліцею, котрий зараховував на навчання чоловіків для отримання відстрочки від мобілізації. Надалі військовозобов’язані не відвідували заняття, а стипендію віддавали директорові.

Законопроєкт передбачає, що відстрочкою зможуть скористатися лише особи, які здобувають освіту вищого рівня від наявного. Наприклад, бакалавр може вступити на магістратуру, а вступ на бакалаврат за іншою спеціальністю або до професійної установи вже не дадуть права на відстрочку.

Крім того, пропонується ще одне нововведення – право на відстрочку надається лише тим, хто розпочинає навчання до 30-річного віку. Винятком є ​​лише докторанти, яким не визначається вікові обмеження.

Читайте також  Крим залишався без води через російських "понаїхалих": сумна статистика

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело