Українці можуть безоплатно отримати земельну ділянку: алгоритм дій на час воєнного стану

Українці можуть безоплатно отримати земельну ділянку: алгоритм дій на час воєнного стану

Законодавством України визначається, що кожен громадянин після досягнення 18-річчя має право отримати безоплатно земельну ділянку (ст.121 Земельного кодексу України).

До війни кожен міг скористатись цим правом, обравши вільну ділянку на Публічній кадастровій карті України та здійснивши низку процедур. Але навіть у мирний час приватизація землі була досить складною для більшості українців.

Чи змінилася процедура приватизації під час воєнного часу і чи можливо зараз приватизувати землю, розповіли у Міністерстві юстиції України.

Скільки землі можна приватизувати
За законом, максимальний розмір ділянок, які можуть отримати безоплатно українці із земель державної або комунальної власності, складає:

  • 2,0 га — для ведення особистого селянського господарства;
  • 0,12 га — для садівництва;
  • 0,25 га у селах, 0,15 га в селищах, 0,10 га в містах — для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • 0,10 га — для індивідуального дачного будівництва;
  • 0,01 га — для будівництва індивідуальних гаражів.

Приватизація під час воєнного стану

Через воєнний стан на вказаний закон накладені обмеження. Тому безоплатна приватизація земель, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою передачі та розроблення документації, знаходяться на даний час під забороною.

Проте під час воєнного стану дозволено обрати вільну ділянку, на яку після війни можна буде оформити права власності.

Через те, що сайт Публічної кадастрової карти України тимчасово призупинив свою роботу, для вибору земельної ділянки слід скористатись іншою процедурою.

Потрібно подати запит про надання публічної інформації до відповідних органів:

  • державної влади;
  • місцевого самоврядування чи Державного агентства земельних ресурсів України.

Як отримати землю: покрокова інструкція

Читайте також  Батько з матір’ю зaгинyли, троє діток у лікарні: тpaгічна ДTП у Запоріжжі

Після скасування воєнного стану та заборони на приватизацію можна буде оформити на себе обрану земельну ділянку. Для цього слід зробити наступні кроки.

Тим, хто до цього часу не обере ділянку для своїх потреб, дадуть можливість знайти її на Публічній кадастровій карті.

Після вибору ділянки треба подати заяву про передачу у власність земельної ділянки до відповідного органу клопотання, вказавши цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Також потрібно додати графічні матеріали із зазначеним бажаним місцем розташування земельної ділянки.

Клопотання розгляне відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. Максимальний термін для цього – місяць. Результатом є або дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або відмова.

У разі отримання відмови треба звернутись із запитом про надання публічної інформації щодо цієї конкретної ділянки. Якщо вона вже перебуває на стадії реєстрації іншою особою, можна обрати іншу ділянку.

Отримавши дозвіл на розроблення проекту землеустрою, слід звернутися до землевпорядників, які займаються виготовленням проектів.

Рішення про затвердження розробленого проекту землеустрою надається протягом двох тижнів після його отримання. Тоді ж надається і рішення про надання ділянки у власність.

Кінцевим кроком є реєстрація земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело