Спекулянти скуповують валюту: що буде із курсом долара у найближчому часі

Спекулянти скуповують валюту: що буде із курсом долара у найближчому часі

Минулий тиждень відзначився відносним спокоєм на валютному ринку. Це стосується як офіційного, так і нелегального ринків, а також курсів двох основних валют: долара та євро. Проте фінансові аналітики не виключають, що це своєрідне затишшя перед бурею: ринок завмер в очікуванні підсумків засідання правління Національного банку України, яке має відбутися 27 липня.

Про це розповідає ТСН.ua.

За інформацією спеціалізованих сайтів, таких як finance.ua та minfin.com.ua, у банках та ПОВ (пункти обміну валют) готівковий долар розпочав тиждень із 37,33 грн у середньому в продажу і 36,76 грн у покупці, а закінчив відповідно на 37,31 і 36,75 грн. Коливання на тижні були у межах п’яти копійок. Євро за тиждень подешевшав у середньому на 18 коп. у продажу (до 41,68 грн) і на 7 коп. у покупці (до 40,93 грн).

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, середній курс продажу долара на кінець тижня був 37,18 грн (-2 коп.), середній курс покупки – 37 грн (+20 коп.), для євро відповідно 41,70 грн (0 коп.) і 41,38 грн (+16 коп.).

На думку Олександра Охріменка, банкіри тиждень тому занадто “задерли” курс євровалюти, що суттєво вплинуло на попит, і їм довелося зменшити апетити. А от нелегали не лише знайшли золоту середину у продажі, але й активно купували готівку, про що говорить зростання курсу покупки при майже незмінному курсі продаж.

“Схоже, що міняйли чекають подорожчання, тому активно купують валюту”, – припустив експерт.

На думку Андрія Шевчишина і Олега Пендзина, головною новиною цього тижня може стати зниження Нацбанком облікової ставки, тобто відсотків річних, під які НБУ позичає гривню комерційним банкам. Нагадаємо, зараз облікова ставка дорівнює 25%. За їхніми оцінками, ставку можуть зменшити на 3-5%.

Читайте також  В Україні скоротилась кількість готівки в обігу

“Безпосередньо це не впливає на курс готівкової гривні, та очікування зниження може викликати на тижні помітні коливання курсу, адже чим нижча облікова ставка, тим дешевша гривня і, відповідно, дорожчий долар”, – роз’яснив Шевчишин.

А от фіксований курс долара, швидше за все, залишиться й надалі, вважає Пендзин. Це стане додатковим фактором стабільності гривні.

Олександр Охріменко взагалі не прогнозує 27 липня якихось кардинальних рішень від НБУ, та є, на його думку, певні “але”.

“Зараз все всіх влаштовує, міжнародна фінансова допомога Україні виконується повністю, тому регулятору нема сенсу щось міняти, – впевнений Охріменко. – Однак непокоїть те, що “чорний ринок” зараз активно скуповує валюту. Можливо, для заробітку фінансові спекулянти спробують розхитати курс на очікуванні змін”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело