“Не дивитися на вулицю через вікно, бо…”: Чого краще не робити 20 квітня

20 квітня відзначається народне свято Акулінін день, за старим стилем – 7 квітня. У православному церковному календарі це дата вшанування пам’яті мучениці Акиліни.


Історія

Акиліна жила в місті Синопі. Коли при імператорі Максиміані почалися гоніння на християн, диякона Руфіна, з якими вона була знайома, заточили у в’язницю за звинуваченням у сповіданні православної віри. Акиліна приходила до нього, всіляко підтримувала і піклувалась про те, щоб він не впав духом. За це її також заарештували.

В ув’язненні Акиліна і Руфін, кожен зі своєї сторони, не припинили вести проповіді і багатьма чудесами змогли звернути до християнської віри 200 солдатів. Про це донесли правителю. Він наказав обезголовити Акиліну, диякона Руфіна і всіх новонавернених вояків. Так свята прийняла мученицьку смерть в ім’я Ісуса Христа.

Традиції та обряди

У Акулінін день, за народним повір’ям, на поверхню річок виходять русалки. Цих водяних духів можна зустріти не тільки біля водойм, але і в полі або лісі. Восени вони йдуть під воду і проводять в безодні всі зимові місяці. Історії відомі випадки, коли русалок ловили і “одомашнювали”. Правда, ненадовго, тому що ці істоти живляться парою, без води довго не можуть існувати і незабаром зникають без сліду.

Для того щоб захистити свою родину від подібної зустрічі, жінки 20 квітня ходять до річки і залишають на березі подарунки для русалок: сукні, спідниці, сорочки і красиві клапті матерії. Вважається, якщо русалка прийме підношення, то протягом року вона не чіпатиме нікого з сім’ї. Перед тим як йти до води, обов’язково беруть з собою полин (русалки її не люблять) або часник, який відлякує всяку нечисту силу. Якщо цього не зробити, то водяні дівиці можуть залоскотати до смерті.

Читайте також  11 кольорів одягу, які, на думку психологів, розкажуть все про ваш характер

Одна з легенд про русалок свідчить, що водяні духи співають свої пісні і водять хороводи на березі тільки в темний час. Вдень вони перетворюються на латаття. Таким чином русалки захищаються від сонця. Тому зривати латаття не можна, щоб не накликати біду за обірване життя.

Прикмети

Якщо довго йде злива, значить, не варто розраховувати на врожай ярих та калини.

Заморозок у досвітній час і ясне небо на світанку обіцяють багато гречки і зернових.

На Акулінін день пішов дощ, значить, буде багато малини.

Якщо вночі небо яскраве від зірок, то буде багато грибів і ягід у лісі.

Не можна дивитися на вулицю через вікно, тим більше у нічний час – інакше можна накликати нещастя.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -