З перетином кордону є нюанси: чи можуть не випускати з України 17-річних хлопців

З перетином кордону є нюанси: чи можуть не випускати з України 17-річних хлопців

Через повномасштабне російське вторгнення виїжджати за кордон з України забороняється військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років. При цьому прямих обмежень для виїзду 17-річних юнаків немає, але нюанси.

Про це заявив юрист Максим Боярчуков, інформує “РБК-Україна”.

За його словами, деякі хлопці 16-17 років відмовляються їхати в Україну на канікули, побоюючись, що їх не випустять із країни повторно. І не дарма. Адже теоретично підстав хвилюватися немає, і неповнолітні підлітки 17 років, які уже понад рік навчаються у школі або ВНЗ за кордоном мають право без перешкод виїхати за межі України.

Проте на практиці може знайтися чимало механізмів, за допомогою яких виїзд за кордон такій особі буде заборонено. Зважаючи на положення закону “Про прикордонний контроль”, зокрема це може бути відсутність документів, необхідних для в’їзду до держави прямування, транзиту в передбачених законодавством випадках.

Згідно з чинним законодавством, існують визначені категорії осіб, які мають можливість перетинати державний кордон України під час воєнного стану та після досягнення 16-річного віку. Документи, що підтверджують належність особи до такої категорії, варіюються залежно від конкретних правовідносин. Через це рішення про відмову у перетині державного кордону може бути обґрунтоване відсутністю необхідного документа, без конкретного зазначення, якого саме.

Читайте також  У “Слузі народу” хочуть легалізувати проституцію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело