Готуємось до найгіршого? Експерт розповів, чи зростуть ціни на продукти восени і що цьому сприяє

Готуємось до найгіршого? Експерт розповів, чи зростуть ціни на продукти восени і що цьому сприяє

На ситуацію з цінами впливає чимало чинників

Українців попередили, що восени деякі продукти харчування не будуть такими доступними, як зараз. Проте суттєвого подорожчання не варто боятися завдяки тому, що інфляція сповільниться до 15,5% із закладених 28%.

Економіст Олег Пєндзін зазначив, що на ситуацію з цінами впливає чимало чинників, серед яких – великі витрати виробників, а також подорожчання оренди та сировини.

“Причин для інфляції досить багато. Факторів, що впливають на зростання цін, багато. Це витрати, зростання зарплат, подорожчання оренди та сировини, динаміка курсу гривні до долара”, – повідомив Пензін.
Окрім того, фермери під час осінніх польових робіт використовуватимуть дизель, на який нещодавно підвищили ціни. Так, зернові можуть злетіти у вартості через те, що на них йде велика витрата пального.

Не варто виключати й негативних наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС, про що вже неодноразово попереджали українців. Однак, незважаючи на всі труднощі, ціни вдасться утримати в літній період.

“Влітку, як правило, період дефляції. У нас продовольчий кошик досить серйозно дешевшає через овочі та фрукти з відкритого ґрунту, нашої території”, – зазначив експерт.

Читайте також  За 5 років соціальні продукти подорожчали втричі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело