Дві категорії українців можуть залишиться без пенсії: у вас є лише 10 днів

Дві категорії українців можуть залишиться без пенсії: у вас є лише 10 днів

Громадяни мають попереджати про свою діяльністью

Пенсіонери, які продовжують працювати або мають статус ФОП, зобов’язані повідомити державу про це.

Якщо пенсіонер не повідомить про це, існує ризик втрати пенсії, і кошти, отримані як виплати, доведеться повернути до бюджету. Дві категорії українців можуть перестати отримувати пенсії. Про це повідомляє пресслужба ПФУ Донецької області.

Якщо українець отримує пенсійні виплати від держави, але продовжує трудову або бізнес-діяльність, необхідно повідомити про це Пенсійний фонд. Мова не лише про працевлаштування, але й про статус ФОП. Якщо цього не буде зроблено, існує ризик втрати пенсії, і кошти, отримані як виплати, доведеться повернути до бюджету.

При цьому, відповідно до закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, громадяни зобов’язані повідомити ПФУ про свою реєстрацію як підприємця протягом десяти днів.

Кожен українець, який звертається за призначенням пенсії та отримує Пам’ятку пенсіонера, підписує заяву, яка підтверджує їхнє дотримання вимог законодавства. У разі відсутності інформації про працевлаштування в Реєстрі застрахованих осіб, пенсіонерові необхідно надати відповідні документи, що підтверджують їхню зайнятість.

У разі, якщо пенсіонер приховав інформацію про свою трудову діяльність, а представники ПФУ виявили цю інформацію через інші державні реєстри загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також фізичних або юридичних осіб-підприємців, йому може бути запропоновано повернути переплачені кошти.

Ба більше, у разі відмови добровільно повернути гроші, ПФУ має право ухвалити рішення про вирахування 20% з майбутніх пенсійних виплат.

Читайте також  Поглянувши на його руки, мати поклала сина в коробку і залишила назавжди.17 років потому люди плакали, слухаючи його

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело