Готуйте багато грошей: з 1 липня життя українців круто зміниться…Чого очікувати

Готуйте багато грошей: з 1 липня життя українців круто зміниться

Українців з липня чекають ще більші витрати

Українцям варто приготуватись до важливих змін, які вплинуть на матеріальне становище, пише Апостроф.

Зокрема вже вирішено, що з липня повернеться 20% податок на всі види палива. Також на споживачів чекає новий тариф на електроенергію.

В Україні повернуть повний розмір ПДВ на автомобільне пальне, яке було зменшено з 20 до 7% після повномасштабного російського вторгнення.

Планується відновити скасований акциз на пальне. Спілка українських підприємців підрахувала, що внаслідок повернення повного розміру податків на автомобільне пальне літр бензину на українських АЗС може подорожчати на 12 грн., дизеля – на 8 грн., а автогазу – на 3 грн.

Після того, як з червня населенню підняли суттєво тариф на електроенергію, з 1 липня подорожчання вже торкнеться бізнесу.

Це все, очевидно, призведе до ще більших витрат для українців. Очікується, що подорожчає паливо, тому водіям доведеться більше платити. Також подорожчання електроенергії може спричинити нове зростання вартості деяких продуктів.

У Мінагрополітики підрахували, що підрив Каховської ГЕС залишив без води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Дніпропетровській та 30% – у Запорізькій областях. І цей фактор може стати причиною подорожчання овочів та фруктів на кілька відсотків.

Окрім цього, варто зазначити, що водоканали закликають НКРЕКУ встановити з 1 липня економічно обґрунтовані тарифи на їхні послуги.

До речі, подорожчання води планувалося у кілька етапів із січня поточного року, але останніми днями грудня 2022 року НКРЕКУ від цього рішення відмовився.

Голова асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький зазначив, що вартість складових тарифу – електрична енергія, реагенти, матеріали, обладнання, заробітна плата працівників, яка була встановлена ​​ще у 2020 році.

Читайте також  Окупанти залишають ЗАЕС: у ГУР розповіли, що там відбувається

Змін з того часу не відбувалося, і зараз водоканали працюють в умовах недофінансування.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело