“Низька чи не зовсім?”: названа нова мінімальна зарплата українців

“Низька чи не зовсім?”: названа нова мінімальна зарплата українців

В Україні у 2024 році планують підвищити мінімальну зарплату з 6700 до 7561 гривні, повідомляє One.ua. Розмір виплати має збільшитись на 14%, проте цього все одно буде недостатньо. Громадяни з таким доходом залишаться за межею бідності, вважають аналітики.

Як інформує “biz today.ua”, пропозиція підвищити мінімальну зарплату українцям прозвучала від Міністерства економіки на засіданні за участю Федерації профспілок України та Міністерства фінансів. У відомстві також хочуть підвищити посадовий оклад працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки з 2983 до 3443 гривень.

Представники ФПУ наголосили на складній економічній ситуації в країні через повномасштабну війну. З’явилася ініціатива щодо підвищення мінімальної заробітної плати українців на рівні не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб при врахуванні прогнозного індексу споживчих цін на 2023 рік. За попередніми даними, йдеться про 9435 грн.

Наголошено, що Україна рухається до Євросоюзу, тому мінімалку потрібно встановити на рівні половини від середньої зарплати. Представник роботодавців Сергій Біленький зазначив, що за його прогнозами, 2024 року мінімальна зарплата не збільшиться більш ніж на 15% від нинішньої.

Чому нова мінімальна зарплата все одно надто низька

Підвищення мінімалки до 7561 гривні покриє інфляцію за 2023 рік, але не компенсує зростання цін. Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що українці наступного року втратять 50% доходів, а компенсація становитиме лише 14%. Щоб це сталося, потрібно збільшити виплату наполовину.

За межею бідності: названа нова мінімальна зарплата українців

Кандидат економічних наук Людмила Черенько також вважає, що підвищення мінімальної зарплати на запланованому рівні не дозволить компенсувати зростання цін та зупинити зростання бідності. Вона вважає, що є можливість значно збільшити виплату.

Читайте також  Мінімальна зарплата в ЄС: від 235 до 1999 євро

Наразі фактичний прожитковий мінімум для дорослого українця становить 7782 грн на місяць. І всі, хто отримує менше цієї суми, залишаються за межею бідності. Ці люди не можуть купити базовий набір продуктів та товарів, а також сплатити за послуги.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело