Запам’ятайте, щоб вас не обдурили: за що українці не повинні платити у поліклініках та лікарнях

Запам’ятайте, щоб вас не обдурили: за що українці не повинні платити у поліклініках та лікарнях

Варто знати
Які медичні обстеження можна пройти безкоштовно

У Міністерстві охорони здоров’я дали перелік лабораторних та діагностичних досліджень, які українці можуть пройти безкоштовно. Для цього пацієнту необхідно мати декларацію з лікарем первинної медичної допомоги. Які обстеження можна пройти безкоштовно, повідомляє Міністерство охорони здоров’я на своїй офіційній сторінці.

Приходячи на прийом до лікаря, ви можете розраховувати, що він вас огляне, проведе скринінг на певні захворювання і зробить швидкі тести на інфекційні захворювання.

ВПО мають ті самі права, що й інші громадяни України. Якщо людина звернулася за медичною допомогою, їй немає права відмовити через відсутність декларації. Водночас у відомстві зазначають, що ВПО все ж таки варто обрати сімейного лікаря, до якого вони мають намір постійно звертатися у разі потреби та укласти з ним договір.

Отже, у сімейного лікаря можна безкоштовно пройти такі обстеження:

  • інструментальну діагностику: ЕКГ, пікфлуометрію (пікову швидкість вдиху для оцінки дихальної системи), вимірювати гостроту зору та слуху;
  • отримати направлення на консультацію до іншого фахівця;
  • скринінг на наявність розладу психіки та поведінки;
  • раніше визначення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів та інфекцій, що передаються статевим шляхом.Разом з тим, пакет включає такі аналізи, як:

    – загальний аналіз крові;

  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз визначення рівня холестерину у крові;
  • аналіз визначення глюкози (цукри) у крові.
  • У МОЗ розповіли, що на проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення та направляє пацієнта до лабораторії.Також у відомстві зазначають, що пацієнт не повинен платити додатково за такі матеріали, як пробірка для аналізів крові, рукавички, шприци, вата, марля та спиртова серветка, адже всі матеріали входять у вартість послуг ПМП, які за договором сплачує Національна служба здоров’я України.
Читайте також  “Ми не можемо вакцинувати дітей”: лікарі б’ють на сполох через вакцину від хвороби, яка може вбити дитину за декілька годин

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело