Як зміниться курс долара в Україні – прогноз аналітиків

Як зміниться курс долара в Україні – прогноз аналітиків

До початку літа курс долара значно не зміниться, впевнені експерти.

Курс долара може підвищитися приблизно на 1 грн у разі зупинки “зернової угоди”. Однак в НБУ наразі є величезні резерви і можливості, щоб утримати його від небажаних коливань.

Про це виданню “Обозреватель” повідомили аналітики.

Зокрема, Володимир Дубровський, старший економіст CASE-Ukraine, зазначає: припинення морського експорту зерна з України не сильно вплине на курс долара, оскільки він найбільше залежить від надання Україні міжнародної допомоги від країн-партнерів.

“Думаю, на курс не дуже вплине це, бо він залежить від балансу надходження іноземної валюти і витрачання на імпорт товарів, а більшу частину надходжень складають гранти і кредити від наших партнерів. Це набагато більші надходження, аніж ті, які може отримати Україна завдяки “зерновій угоді”. Я думаю, що суттєвих змін не буде”, – сказав експерт.

Економічний експерт, спеціаліст відділу продажів компанії Dragon Capital Сергій Фурса підкреслив, що можлива зупинка домовленості теоритично може вплинути на “кешовий ринок”. Проте, на думку фахівця, угоду все ж подовжать.

Схожий прогноз озвучив аналітик аналітичного центру “Об’єднана Україна” Олексій Кущ.

“Стамбульська “зернова ініціатива” була у свій час серйозною геополітичною перемогою президента України Зеленського й президента Туреччини Ердогана, вона сформувала логістичну зону в Північно-Західному Причорномор’ї. Я не думаю, що є якісь серйозні важелі, щоб цю безпекову зону поламати, тим паче, що вона перебуває під захистом повітряно-військового флоту. І якщо суто теоретично припустити, що угоду не продовжать, то це буде для нас мати досить негативний вплив”, – зазначив Кущ.

Раніше стало відомо, що НБУ планує тримати долар на рівні 36,56 грн до того моменту, поки ситуація на валютному ринку не покращиться, а інфляція не стабілізується.

Читайте також  Протистояння золота та криптовалют: що прогнозує один з головних гравців на ринку металів

У липні 2022 року Національний банк України опустив курс гривні до долара США на 25%, наразі він становить 36,5686 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело