Українців попередили: долари не ухвалять в обмінниках. Що потрібно знати про купюри

Українців попередили: долари не ухвалять в обмінниках. Що потрібно знати про купюри

Не всю валюту в Україні можна легко обміняти навіть у банках. У громадян відмовляються приймати пошкоджені та застарілі доларові банкноти.

В українців відмовляються приймати долари в обмінниках та банках.

Громадяни часто нарікають на проблеми з обміном доларів. Здебільшого у банках та обмінниках відмовляють брати купюри, які:

  • сильно зношені;
  • мають одразу кілька пошкоджень;
  • мають великі розриви;
  • мають плями фарби;
  • було випущено до 1996 року.

В обмінниках вам просто відмовлять в обміні таких грошей, а в банках за послугу обміну пошкоджених купюр доведеться сплатити комісію від 5 до 50%. Якщо там ви отримаєте відмову, то є ще один варіант — звернутися до НБУ та спробувати там обміняти пошкоджені банкноти.

Обміном доларів займаються лише іноземні банки, тому знадобиться від одного до кількох місяців, поки пошкоджені купюри відправлять за кордон на експертизу, а потім погодяться обміняти.

Як відбувається процес обміну пошкоджених купюр

Процедура заміни зіпсованих купюр називається інкасо. Іноземна фінансова установа, з якою співпрацює український банк, приймає купюри, а натомість видає новий грошовий знак точно такого ж номіналу.

У НБУ зазначили, що на обмін забирають і купюри, які навіть розірвані на частини та склеєні, і навіть із пошкодженням елементів дизайну (видалені цифрові та текстові позначення номіналу).

Читайте також  Виплати на дітей в Україні скасовуються, Кабмін прийняв жорстке рішення: кого залишать без грошей

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело