Це вже кінець: понад 50 країн офіційно виступили проти Путіна. Прийнятий документ

Це вже кінець: понад 50 країн офіційно виступили проти Путіна. Прийнятий документ

Понад 50 країн світу оприлюднили спільну заяву щодо ядерних загроз Росії. Держави закликали РФ терміново вивести війська із Запорізької АЕС.

Загарбницька війна Росії проти України ось уже 6-й місяць є основною проблемою для кожної держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї підписали спільну заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС.

Текст заяви з’явився 28 серпня на сайті Державної інспекції ядерного регулювання України. Наголошується, що дії Росії засудили Греція, Хорватія, США, Німеччина, Канада, Австралія, Бельгія, Франція, Нова Зеландія, Північна Македонія та інші країни світу.

Вони знову зазначили, що визнають суверенність України у визначених конституцією кордонах та вимагають від Кремля припинення збройної агресії. Зазначається, що це є грубим порушенням міжнародного права.

“Ми висловлюємо жаль з приводу небезпечної ядерної риторики, дій та провокаційних заяв Російської Федерації про підвищення рівня ядерної тривоги, які суперечать нещодавній Спільній заяві лідерів P5 щодо запобігання ядерній війні та уникненню гонки озброєнь”, – йдеться у заяві.

Держави також засудили окупацію Росією головних ядерних об’єктів України, що, зокрема, порушує право Києва на розвиток досліджень, виробництва та використання ядерної енергії в мирних цілях.

“Ці дії також підривають здатність МАГАТЕ виконувати свою важливу місію гарантій в Україні та продовжувати перевірку мирного характеру ядерної діяльності України”, – пояснюється у заяві/

Країни наголосили на героїзмі працівників ядерних об’єктів, зокрема Запорізької АЕС, які, незважаючи на психологічний та фізичний тиск з боку окупантів, продовжують виконувати свої обов’язки та забезпечують безперервну роботу атомної електростанції в критичних умовах.

“Ми знову закликаємо Російську Федерацію припинити її жорстоку і навмисну ​​агресивну війну і негайно, повністю і беззастережно вивести свої збройні сили та техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми також засуджуємо Білорусь за її співучасть у російській агресії”, заяві.

Читайте також  Біля берегів Нігерії викрали чотирьох українських моряків

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело