Катастрофа на ЗАЕС запустить 5 статтю НАТО: у Британії і США попередили РФ про наслідки провокацій

Катастрофа на ЗАЕС запустить 5 статтю НАТО: у Британії і США попередили РФ про наслідки провокацій

У Великій Британії та США попередили Росію про наслідки провокацій на Запорізькій АЕС в окупованому українському місті Енергодар. Голова комітету з оборони Британії Тобіас Елвуд та американський конгресмен Адам Кінзінгер заявили, що будь-яке умисне пошкодження стратегічного об’єкта, що спричинить потенційний витік радіації, буде потрактовано як напад на країни-члени НАТО.

Так політики відреагували на анонсовані російськими окупантами провокації РФ на ЗАЕС, у скоєнні яких Росія збирається звинуватити Україну. Відповідні твіти з’явилися в Twitter Еллвуда та Кінзінгера.

“Давайте з’ясуємо: БУДЬ-ЯКЕ умисне пошкодження, що спричинить потенційний витік радіації в український ядерний реактор, буде порушенням статті 5 НАТО”, – застеріг Тобіас Еллвуд, коментуючи публікацію The Times, присвячену підготовці російськими окупантами провокацій на ЗАЕС.

За статтею 5 статуту, у разі збройного нападу на будь-яку з держав Альянсу усі інші члени НАТО вважатимуть цей акт нападом на весь оборонний блок.

Абсолютно солідарний з Еллвудом американський конгресмен Адам Кінзінгер.

“Це справді навіть не підлягає дискусії. Будь-який витік вбиватиме людей у країнах НАТО, це автоматична стаття 5”, – наголосив член Палати представників США.

Нагадаємо, за даними української розвідки, окупанти можуть влаштувати масштабний теракт на ЗАЕС. У ГУР наголосили: враховуючи кількість зброї, яку наразі розміщено на території атомної станції, а також неодноразові провокативні обстріли, є висока вірогідність проведення масштабного теракту на ядерному об’єкті.

Співробітники станції, ризикуючи життям, зняли відео, де видно величезну кількість російського озброєння та військової техніки у машинній залі ЗАЕС, CNN підтвердило його достовірність.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав “відвести всіх військовослужбовців та військову техніку від станції та уникнути будь-яких інших розміщень військових сил чи військового обладнання на цій території”. Росія цю пропозицію відкинула.

Читайте також  Путіну доведеться здаватися: в НАТО вже заявили про повну перемогу України

Водночас окупанти заявляють про наміри повністю зупинити ЗАЕС. В “Енергоатомі” вже заявили, що це наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело