“Вірус змінився і несе страшні симптоми, коли епідемія накриє Україну”: лікарі про штам коронавірусу “Центавр”

“Вірус змінився і несе страшні симптоми, коли епідемія накриє Україну”: лікарі про штам коронавірусу “Центавр”

Коронавірус продовжує змінюватися, з’являються нові штами, які становлять серйозну небезпеку для людства. Зокрема, занепокоєння викликає новий штам “Центавр” або “кентавр”. З даними МОЗ кількість інфікованих в Україні за останній час зросла на 35,5%. І така тенденція спостерігається у всьому світі.

Як інформує “Obozrevatel”, одна з причин зростання захворюваності – поява нового підвиду Омікрона “кентавр”.

Його уперше виявили в Індії у травні. А у Всесвітній організації охорони здоров’я про цей мутант заговорили лише два тижні тому, 6 липня.

З того часу цим варіантом заразилися щонайменше у десяти країнах, зокрема у США, Великій Британії, Нідерландах, Німеччині та Канаді – причому рівень вакцинації у більшості з цих держав є досить високим, наголошують експерти. Але ВООЗ досі не віднесла ВА.2.75. до категорії variant of concern (VOC) – “варіант, що викликає занепокоєння”.

Назва “кентавр” неофіційна – її надали суто випадково: 1 липня користувач Twitter Хаб’єр Остале написав: “Я щойно назвав варіант BA.2.75 на честь галактики”.

Цей пост став вірусним, а назву “підхопили” журналісти. Деякі експерти вважають, що “яскрава назва” нагадає людям, що пандемія ще не закінчилася.

У чому особливість “кентавра”?

У BA.2.75 набагато більше мутацій, ніж в “оригіналу”. Причому важливо не те, які саме це мутації, а скільки їх і як вони поєднуються між собою, вважають в Імперському коледжі Лондона (ці вірусологи першими говорили про небезпеку Омікрона).

Вчені говорять, що, як і в попередніх варіантів, зміни у “кентавра” відбулися в S-білку, за допомогою якого вірус потрапляє в клітину.

Це означає, що в теорії він майже напевно повинен бути більш стійкий до вже вироблених організмом антитіл проти COVID-19. Простішими словами – більш заразним.

Читайте також  Лікар заявив про небезпечні зміни в крові при COVID-19

Як завжди, привід не розслаблятися полягає переважно в тому, що цей вид Омікрона – новий. Вчені його ще тільки вивчають, а зразків для досліджень поки що замало.

Поки не зрозуміло, чи з’являються якісь особливі симптоми у тих, хто заражається “кентавром”. Поки що лікарі вважають, що перебіг хвороби у пацієнтів з BA.2.75 такий самий, як у тих, хто заразився “оригіналом”.

Що каже фахівець?

Зараз у Європі домінує штам Омікрон, який вирізняється високою контагіозністю – тобто вірус передається легко і швидко.

Інкубаційний період – три-п’ять днів, каже у коментарі лікарка-інфекціоністка Валентина Маркевич.

“Але при цьому він не викликає важкого перебігу захворювання. Тільки деяка частина населення – близько 2-3% – може потребувати більш інтенсивного лікування. І все-таки ВООЗ очікує на новий спалах через появу підвиду “кентавр”. Тому до осені-зими можливе зростання захворюваності”, – каже вона.

Лікарка зазначає, що у дітей, які зараз заражаються коронавірусом, температура тримається зазвичай один день.

А в її дорослих пацієнтів гостра фаза захворювання проходить за три-сім днів.

“За моїми оцінками, коронавірус стане як сезонний грип. Ми повинні просто звикнути до нього, знати, що є групи ризику, люди, які можуть важко переносити COVID-19. І дотримуватися запобіжних заходів: масковий режим там, де є велике скупчення людей і немає нормальної вентиляції”, – додає фахівчиня.

Маркевич наголошує, що в умовах війни держава не може проводити масове тестування населення чи відстежувати статистику. “Тому сьогодні закликаємо людей лише до самодисципліни та відповідальності за своє здоров’я”

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело