Ситуація на ЧАЕС та ЗАЕС критична: без електрики до витоку радіації лишився тиждень

Ситуація на ЧАЕС та ЗАЕС критична: без електрики до витоку радіації лишився тиждень

Персонал продовжує працювати на об’єктах фактично під дулами автоматів.

На Чорнобильській та Запорізькій АЕС, які перебувають під контролем окупаційних військ, персонал продовжує працювати на об’єктах фактично під дулами автоматів, – розповів керівник Енергоатома Петро Котін в інтерв’ю «Економічній правді».

Зараз ЧАЕС та місто Славутич залишилися без електропостачання. Це загрожує відключенням системи охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), що може призвести до витоку радіації. Через бойові дії ремонтні роботи та відновлення енергоживлення неможливі, а система моніторингу ядерних матеріалів вже не передає дані до МАГАТЕ.

На ЧАЕС – понад 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок, і процес їхнього охолодження має бути безперервним. Якщо немає струму, то є близько семи діб без важких наслідків. Після цього поступово почне розігріватися вода в системі та підвищиться температура. До критичних значень вона може дійти за сім діб. Аналогічна ситуація й на ЗАЕС…

Зараз дизель-генератори ще працюють у нормальному режимі і загрозу знімають. У разі їх зупину необхідно миттєво знайти джерело живлення… Для цього потрібно домовитися з окупантами про «зелений коридор» для бригади “Укренерго”, яка може полагодити і відновити роботу цієї лінії.

Читайте також  Голи двох українців увійшли у сотню найкращих м'ячів року

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело