Categories: Економіка

Українці по-новому платитимуть за газ: коли і що зміниться

Українці по-новому платитимуть за газ: коли і що зміниться

У найближчому майбутньому громадяни України почнуть отримувати платіжки за газ нового зразка. Звичні кубометри будуть замінені іншою одиницею виміру – кіловат-годинником. Оператор ГТС пояснює це “справедливим ціноутворенням та правилами обліку газу в Євросоюзі”.

Видання “Фокус” розповіло, як і коли це позначиться на вартості “блакитного палива” в Україні.

Коли подорожчає газ
Платіжки нового зразка почнуть приходити українцям із 1 травня. При цьому вартість “блакитного палива” може зрости. Одним із найістотніших провокуючих факторів є військова напруженість між Україною та Росією. Про ризики підвищення цін на газ у світі попередила перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Гіта Гопінат.

“Інфляція зростає усюди через високі ціни на енергоносії, і цей конфлікт може лише розігнати їх додатково. Тому це один з основних ризиків”, – повідомляє Гопінат.

Наслідки можливого вторгнення російських військ в Україну описали економісти американського банку JPMorgan Chase. За їхніми оцінками, світові ціни на нафту можуть підвищитися до позначки 150 доларів за барель. Зростання світової економіки при цьому сповільниться до 0,9% у першому півріччі 2022 року. Глобальна інфляція буде вищою за 7%.

Експерти сходяться на думці, газ для побутових споживачів подорожчає не через нову формулу розрахунку, а через зобов’язання України перед МВФ відмовитися від адміністративного обмеження вартості палива.

“Сьогоднішня ціна у 8 грн для споживачів — це урядові обмеження. Що буде з травня, коли набуде чинності меморандум із МВФ, поки що загадка. За найоптимістичнішими оцінками, газ подорожчає вдвічі – до 16 гривень за куб”, – пояснює Землянський.

Як зміняться платіжки за газ
Насамперед новий облік газу торкнеться великих споживачів в особі підприємств “Теплокомуненерго” та облгазів. Це пов’язано з тим, що їм вигідно купувати газ, використовуючи в розрахунках кіловат-годинник.

Експерт бачить логіку у такому підході у контексті гармонізації зі стандартами Євросоюзу.

“Українці платитимуть не за каламутний газ із незрозумілою теплотворністю. Для простого українця це жодних питань не вирішує, у платіжках нічого не зміниться. У нас близько 18% домогосподарств взагалі не мають газових лічильників. Про які кіловати можна говорити? Щоб покрити 100% треба кілька мільярдів гривень, це з 2012 року не вдається зробити”, – наголошує Попенко.

При цьому варто наголосити, що таку формулу розрахунку включила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ухвалою від 26 січня 2017 року. У зв’язку із цим графа розрахунку “обсяг споживчого газу в кубометрах” з травня 2022 року зникне.

sviti

Recent Posts

Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію

Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізацію Кому не треба йти…

3 хв. ago

Всесвітній скандал! Вже навиступалися! Україну хочуть дискваліфікувати з Євробачення. Причина вас шокує – деталі…

Всесвітній скандал! Вже навиступалися! Україну хочуть дискваліфікувати з Євробачення. Причина вас шокує – деталі... Пoляки…

2 години ago

Чи закінчиться війна цього року і що буде з наступом: астролог ошелешив прогнозом

Чи закінчиться війна цього року і що буде з наступом: астролог ошелешив прогнозом Олексій Кириченко…

4 години ago

Коли припиняться заморозки в Україні: синоптик назвала дату

Коли припиняться заморозки в Україні: синоптик назвала дату Заморозки у найближчі дні ще будуть спостерігатися…

6 години ago

“Вдарять під час свого “побєдобєсія”: Жданов попередив про масований ракетний удар по Україні

“Вдарять під час свого “побєдобєсія”: Жданов попередив про масований ракетний удар по Україні Військовий експерт…

8 години ago

Вийти на пенсію стане складніше: на українців чекає непроста старість

Вийти на пенсію стане складніше: на українців чекає непроста старість Навіть у 2024 році вийти…

16 години ago

This website uses cookies.