Українці по-новому платитимуть за газ: коли і що зміниться

Українці по-новому платитимуть за газ: коли і що зміниться

У найближчому майбутньому громадяни України почнуть отримувати платіжки за газ нового зразка. Звичні кубометри будуть замінені іншою одиницею виміру – кіловат-годинником. Оператор ГТС пояснює це “справедливим ціноутворенням та правилами обліку газу в Євросоюзі”.

Видання “Фокус” розповіло, як і коли це позначиться на вартості “блакитного палива” в Україні.

Коли подорожчає газ
Платіжки нового зразка почнуть приходити українцям із 1 травня. При цьому вартість “блакитного палива” може зрости. Одним із найістотніших провокуючих факторів є військова напруженість між Україною та Росією. Про ризики підвищення цін на газ у світі попередила перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Гіта Гопінат.

“Інфляція зростає усюди через високі ціни на енергоносії, і цей конфлікт може лише розігнати їх додатково. Тому це один з основних ризиків”, – повідомляє Гопінат.

Наслідки можливого вторгнення російських військ в Україну описали економісти американського банку JPMorgan Chase. За їхніми оцінками, світові ціни на нафту можуть підвищитися до позначки 150 доларів за барель. Зростання світової економіки при цьому сповільниться до 0,9% у першому півріччі 2022 року. Глобальна інфляція буде вищою за 7%.

Експерти сходяться на думці, газ для побутових споживачів подорожчає не через нову формулу розрахунку, а через зобов’язання України перед МВФ відмовитися від адміністративного обмеження вартості палива.

“Сьогоднішня ціна у 8 грн для споживачів — це урядові обмеження. Що буде з травня, коли набуде чинності меморандум із МВФ, поки що загадка. За найоптимістичнішими оцінками, газ подорожчає вдвічі – до 16 гривень за куб”, – пояснює Землянський.

Як зміняться платіжки за газ
Насамперед новий облік газу торкнеться великих споживачів в особі підприємств “Теплокомуненерго” та облгазів. Це пов’язано з тим, що їм вигідно купувати газ, використовуючи в розрахунках кіловат-годинник.

Читайте також  Кабінет міністрів ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення

Експерт бачить логіку у такому підході у контексті гармонізації зі стандартами Євросоюзу.

“Українці платитимуть не за каламутний газ із незрозумілою теплотворністю. Для простого українця це жодних питань не вирішує, у платіжках нічого не зміниться. У нас близько 18% домогосподарств взагалі не мають газових лічильників. Про які кіловати можна говорити? Щоб покрити 100% треба кілька мільярдів гривень, це з 2012 року не вдається зробити”, – наголошує Попенко.

При цьому варто наголосити, що таку формулу розрахунку включила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ухвалою від 26 січня 2017 року. У зв’язку із цим графа розрахунку “обсяг споживчого газу в кубометрах” з травня 2022 року зникне.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело