7 «золотих» правил для виховання

Забудьте про всі ці історії про те, що підлітки — якісь похмурі, злі істоти, які грюкають дверима і ненавидять своїх батьків. Звичайно, всяке буває, але більшість не робить нічого подібного.

Мами маленьких дітей іноді питають мене, як мені вдалося виростити таких чудових підлітків. Першого моменту я гублюся і не знаю, що відповісти. Мої діти виросли такими, якими вони є, всупереч тому, що я є їхньою матір’ю (звичайно, така відповідь молодих мам не особливо влаштовує).

Підлітки дивовижні

А якщо серйозно, перш за все, забудьте про всі ці історії про те, що підлітки — це якісь похмурі, злі істоти, які грюкають дверима і ненавидять своїх батьків. Звичайно, всяке буває, але більшість не робить нічого подібного. До речі, діти моїх друзів такі ж щасливі та веселі підлітки, як мої. Тож мої діти не особливі.

Підлітки дивовижні. Вони смішні, розумні, дбайливі і готові до будь-якого кипіжу, крім голодування.

У них найдобріші серця, і вони відчайдушно хочуть бути коханими та незамінними. Вони спритні, неохайні і мають прекрасне почуття гумору.

Отже, ось мій список правил для виховання підлітків:

1. Любіть їх дуже сильно

Любіть у них все, навіть те, що вас дратує. Любіть їх не лише за вчинки, а й за наміри. Нехай вони знають як сильно ви їх любите – і на словах, і насправді. Кожен день. Любіть їх м’яті сорочки, що збиває з ніг запах їхнього дезодоранту. Любіть їх поганий почерк та прищаві щічки. Любіть їх розсіяні голови та довгі, незграбні руки та ноги. Всі ці, начебто, незначні деталі — частина дивовижного, чарівного процесу зростання.

Читайте також  Рівно рік тому я пішов від своєї недоглянутою дружини-замухришки

Це все одно, що бути свідком огранювання діаманта.

Одного дня всі ці недосконалості йдуть, і на світ з’являється відповідальна, серйозна доросла людина. Люблячий чоловік та батько. Або прекрасна дружина та мати. Це щастя бути свідком славного становлення.

Дивіться на своїх підлітків у перспективі, а не вважайте їх тягарем. Вони дуже сприйнятливі та проникливі. Вони бачать ваше ставлення. Тож просто любіть їх.

2. Слухайте та приділяйте увагу

Коли вони приходять додому після школи, у вас є кілька дорогоцінних хвилин – час, коли вони діляться з вами своїми секретами. Покажіть, як ви раді бачити їх. Відкладіть мобільний телефон. Не готуйте обід і не говоріть по телефону. Подивіться їм у вічі і послухайте, що вони кажуть. Зробіть своїми їх перемоги. Будьте чуйними. У старших та середніх класах справді дуже нелегко вчитися. Не давайте порад, доки вони не попросять вас. Читайте лекцій. Просто слухайте. Так ви допоможете їм відчути себе важливими та значущими. Нам усім це потрібне.

3. Говоріть «так» частіше, ніж «ні»

Світ і так постійно каже їм «ні». Все життя вони будуть пливти в бурхливому морі, де одна хвиля («ти недостатньо гарний») за іншою («ти не зможеш зробити це») обрушується на їхні голови. Особисто я збираюся завжди бути на їхньому боці якнайдовше — так довго, скільки зможу. Я хочу вселити в них віру, що їхні здібності безмежні і вони зможуть зробити будь-що, якщо тільки будуть готові багато працювати. Я хочу бути тією людиною в їхньому житті, яка каже їм: «Так, ти можеш». Я хочу, щоб кожен день, виходячи з дому, вони почувалися невразливими.

Читайте також  На території Івано-Франківської області заборонено рух на всіх дорогах державного значення

4. І все ж таки вмійте сказати «ні»

Вам потрібно вміти сказати «ні», якщо ви відчуваєте, що той чи інший досвід чи ситуація завдасть вашій дитині шкоди або змусить її почуватися нещасним. Не дозволяйте їм ходити на вечірки, де вашим дітям у свої 16 доведеться на очах своїх однолітків вибирати – пити алкоголь чи ні. Не дозволяйте їм гуляти до третьої ранку з другом протилежної статі. Виконуйте свій батьківський обов’язок. Встановіть правила їх як фізичної, і моральної безпеки.

Можливо, ви вважаєте, що ці правила і так усім відомі, але повірте, безліч батьків з ними не зважає.

5. Годуйте їх. Багато.

І не лише їх самих, а й їхніх друзів. Вони ростуть і розвиваються з разючою швидкістю, і для цього їм потрібне паливо (звичайно, при цьому більшість віддає перевагу продуктам, що містять багато цукру і корисних жирів). Коли друзі ваших підлітків дізнаються, що у вас вдома завжди є чим поживитися, вони будуть з радістю приходити до вас додому. Так ви не тільки зможете познайомитись та дізнатися друзів своїх дітей, але й бути спокійними, спостерігаючи за своєю дитиною на своїй території.

6. Не парьтеся по дрібницях

Ось ваш підліток кинув рюкзак посеред кімнати, і, звичайно, вам здається цілком природним списати все на його лінощі. Або він розкидав свої речі в спальні, брудні впереміш із чистими, — звичайно, природно вирішити, що це ознака його загальної розхлябаності. Але замість цього, перш ніж відкрити рота, щоб накричати на нього, поставте себе на його місце. Спочатку спитайте, як пройшов його день. Можливо, він просто почувається виснаженим, може, йому просто потрібне співчуття. Забудьте про безлад ненадовго і просто обійміть свого здорового, змоклого хлопчика або дівчинку. Поговоріть із ним про його проблеми. Дізнайтеся, що він робив, що хоче зробити і про що мріє. Тоді й тільки тоді попросіть його підняти горезвісний рюкзак і покласти його на місце.

Читайте також  Я стала мамою у 13 років. Коли мої подруги ще бавилися ляльками, я вже чекала на донечку

Ви думаєте, що я хочу сказати, що повністю ігнорую стан спалень моїх хлопчиків? Ні, звісно ні. Але я дозую свої вимоги. Я вибираю підходящий час, щоб боротися з їхньою неохайністю. Кожні 7-10 днів я говорю їм, що спальні пора прибрати. Що вони й роблять із задоволенням, тому що в решту часу мама не дістає їх скиглі з приводу безладу. Вони знають: коли я прошу, прохання має бути виконане.

7. Відступіть і не заважайте творитися чаклунству

Якщо тільки ви дозволите, ці славні створіння відкриють вам свої серця і будуть любити вас — набагато сильніше, ніж ви могли собі уявити. Підлітки – блискучі, обдаровані, сильні натури, і вони принесуть вам море щастя. Вони кумедні та розумні. Вони уважні та чутливі. Вони хочуть, щоб ми любили їх. Їм необхідно, щоб ми любили їх. Вони глибоко відчувають та гостро реагують на чужий біль.

Вони є найбільшим даром Бога своїм батькам.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело