Від чого залежить сума у платіжці за розподілення газу: детальне пояснення

Від чого залежить сума у платіжці за розподілення газу: детальне пояснення

Сума, яка вказана у платіжці за постачання газу, залежить від обсягів спожитого палива. Однак, існують ще й мінімальні обсяги споживання, які нараховуватимуться навіть тим, хто не спожив цей мінімум.

Про деталі нарахування суми в платіжках розповідає “Апостроф” з посиланням на видання “На Пенсії”.

Основою є обсяг спожитого палива за попередній період – на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 по 30 вересня 2021 – який ділиться на 12 та потім множиться на тариф місцевого Оператора газорозподільної мережі.

Також є мінімальні обсяги використання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494:

  • 39 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується лише для приготування їжі;
  • 126 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Це означає, що хоч ви споживаєте менше, вам все одно нарахують ці мінімальні обсяги.

Група вашого споживання газу визначається під час укладення договору (залежно від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується у договорі на розподіл газу.

До прикладу, якщо в договорі зазначено групу споживання, згідно з якою газ використовується комплексно, зокрема і для опалення (підключений газовий котел), то мінімальний обсяг газу за рік, який береться для розрахунку плати за розподіл, становить 314 кубометрів.

Читайте також  Українцям загрожують віялові відключення електрики: можуть збільшитися тарифи

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело