Відмова від щеплення COVID: чи повинні оплачувати лікарняний при усуненні від роботи

Відмова від щеплення COVID: чи повинні оплачувати лікарняний при усуненні від роботи

Влада України виступила з роз’ясненням щодо надання матеріального забезпечення застрахованим особам за період усунення від роботи через відмову або ухилення від вакцинації проти коронавірусу – простіше кажучи, оплати лікарняних тим, кого усунули від роботи через невакцинацію від COVID.

Про це повідомляє “Ліга Закон”.

Відповідно до Закону України ” Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, право на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг з урахуванням тимчасової втрати працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, зайняття підприємницькою та іншою, не забороненою законом, діяльністю.

Відстороненому від робочого процесу співробітнику в тому випадку, якщо він/вона не вакцинувався/лась від коронавірусу, допомога з тимчасової непрацездатності на підставі виданого листка непрацездатності не надається – причому йдеться про дні тимчасової непрацездатності, що збігаються з днями усунення від виконання обов’язків. Про це повідомили у Фонді соціального страхування.

У свою чергу, в міністерстві соціальної політики України заявили, що у разі настання тимчасової непрацездатності у період, де-факто, усунення працівника від роботи з припиненням виплат зарплати, лікарняна допомога йому не нараховується.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що 31 січня 2022 року нові категорії працівників, котрі не пройшли обов’язкову вакцинацію від коронавірусу, почали відсторонювати від роботи, оскільки набув чинності відповідний наказ.

Читайте також  В Україні самоізоляцію від COVID-19 оплачуватимуть, як лікарняний

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело