Невакцинований Новак Джокович виграв суд в Австралії і продовжує участь у чемпіонаті Australian Open. Що сталося?

Суд відмовився скасовувати візу Джоковича, котрий приїхав взяти участь у чемпіонаті з великого тенісу, і заборонив його депортацію. Акції на підтримку Джоковича відбулися не тільки в Австралії та Сербії, а й у багатьох інших точках світу.

Тільки вчора я писав про скандальну ситуацію навколо Новака Джоковича (Novak Djokovic). Перша ракетка світу приїхав в Австралію 6 січня, щоб узяти участь в престижному чемпіонаті Australian Open. Він невакцинований, має медичну довідку про протипоказання до вакцинації. Він ще восени надав всі необхідні документи, зокрема і цю довідку – і отримав візу до Австралії для участі в чемпіонаті.

А тут місцеві чиновники та чиновники з прикордонної служби вирішили зловити “хайп” на відомій особі. Джоковича затримали в аеропорту Мельбурна, шість годин тримали в кімнаті прикордонної служби без можливості повідомити рідним про те, що сталося. А потім його помістили в карантинний ізолятор – очікувати суду 10 січня про можливе скасування візи та депортацію.

Як часто буває в подібних ситуаціях, чиновники це виправдовували «вимогами стурбованих громадян». Мовляв, «багато австралійців вимагають, що якщо вони вакцинуються, то і Джоковичу не можна дозволяти приїжджати невакцинованим». Дивно, але такі заклики дійсно були. В соціальних мережах кипіли пристрасті між тими, хто вимагає допустити Джоковича до чемпіонату і тими, хто вимагає депортації. Найпаскудніше, що за недопущення Джоковича висловилось кілька австралійських тенісистів, зокрема ветеран і легенда австралійського тенісу 83-літній Род Лэйвер (Rod Laver).

І от сьогодні відбувся суд, засідання якого закінчилося буквально три години тому. Суд постановив, що скасовувати візу Джоковича не можна, її видано в точній відповідності до австралійського законодавства. Суд також заборонив депортацію Джоковича. Отже, Новак Джокович такі візьме участь у чемпіонаті Australian Open, котрий відбудеться з 17 по 30 січня.

Читайте також  Кличко вже старий для боксу, — Ломаченко

Рішення суду радісно зустріли чисельні прихильники Джоковича, котрі зібралися на вулицях Мельбурну. Там і представники сербської діаспори, і любителі великого тенісу, і фанати Джоковича. Картина нагадувала міста, де відбуваються чемпіонати світу з футболу: велика кількість людей з сербськими прапорами й сербською символікою на футболках, кепках, сумках. Разом з сербськими прапорами я ще бачив прапори Греції, Італії, Польщі, можливо були ще.

В якийсь момент від суду виїжджала машина з кимось із чиновників, хто власне й заварив цю кашу. Машина була оточена поліцією, натовп оточив автомобіль разом з поліцією і скандував образи на адресу влади. Коли машина вже практично виїхала з натовпу, десь у стороні сталися неясні сутички, поліція застосувала сльозогінний газ. Саме застосування газу на екрані було не видно, бо це відбулося поза камерою. Просте було видно кілька обмінів ударами полісменів і демонстрантів та один тільки «пшик» газу полісмена в бік демонстранта. Проте коли поліція відійшла і камера охопила більшу площу, то було видно, що кілька людей лежали на асфальті, а друзі промивали їм очі водою.

Треба розуміти, що тут стався конфлікт з дуже потужними силами. Чиновники прикордонної служби хотіли зловити «хайп», але не врахували кілька речей.

Australian Open на сьогодні – один з найбільш престижних чемпіонатів з великого тенісу. Навколо нього крутяться не просто великі, а величезні гроші. Реклама, телебачення, готелі, сувенірна продукція… Окрім великого бізнесу там харчується й велика кількість середнього і дрібного бізнесу. Це ціла, якщо можна так висловитися – економічна екосистема. І недопущення на цей чемпіонат кращого тенісиста світу, та й ще під висмоктаним з пальця приводом – це потужний удар по іміджу чемпіонату. Репутація – це така справа, що заробляється роками, а втратити можна в одну мить. Якби це сталося, то імідж Australian Open був би підірваний назавжди. І його місце перехопив би якийсь інший чемпіонат.

Читайте також  Зірка українського спорту зізналася, що займалася сексом на Олімпіаді в Токіо

Тому я підозрюю, що коли пристрасті стихнуть, то в самій Австралії відбудеться тихий «розбір польотів» і можливе покарання тих чиновників, які своїми дурними діями ледь не зламали великий шмат економіки Австралії. Про це не будуть широко говорити, але до держслужбовців інформацію про покарання донесуть.

https://youtu.be/D51D_yVShrQ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело