Через дефіцит вугілля можлива техногенна надзвичайна ситуація – СБУ

Служба безпеки попереджає про загрози зупинки тепло- та електропостачання населення через дефіцит вугілля.

Electricity power transmission lines are pictured during the sunset in Petaling Jaya, near Kuala Lumpur on August 21, 2021. (Photo by Mohd RASFAN / AFP) (Photo by MOHD RASFAN/AFP via Getty Images)

Про це йдеться у листі СБУ до Кабінету міністрів від 8 грудня, що є у розпорядженні ЕП.

Так, Служба безпеки повідомляє КМУ про складну ситуацію, що утворилася у тепло- та електрогенерації внаслідок дефіциту вугілля та збільшення заборгованості.

Це може призвести до “можливого неконтрольованого росту тарифів на виробництво електричної та теплової енергії для кінцевих споживачів”.

Щодо вугілля, то на 1 грудня на складах знаходилося 486,2 тис. тонн палива, натомість план накопичення становить 2,632 млн тонн – понад вп’ятеро більше за фактичні запаси.

“Проблеми з теплопостачанням можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, зростання соціального напруження серед населення та дискредитації органів влади”, – йдеться у листі.

СБУ наводить приклади ТЕС та ТЕЦ, які є природними монополістами та мають критичне значення для тепло- та електропостачання споживачів.

Серед таких об’єктів:

Слов’янська ТЕС (“Донбас обленерго”), забезпечує м. Миколаївка Донецької області, зупинка ТЕС зумовить відключення 14 тисяч споживачів;
Луганська ТЕС (ДТЕК Ріната Ахметова), є одним з основних джерел теплоенергії у Луганській області;
Чернігівська ТЕЦ, забезпечує 40% мешканців Чернігова, зокрема – об’єкти соціальної інфраструктури (лікарні, школи тощо);
Дарницька ТЕЦ (“Євро-Реконструкція”), постачає тепло киянам Дніпровського та Дарницького районів, працює на газі, запаси вугілля відсутні.

Читайте також  Кому з 1 липня не підвищили пенсії. Що це означає і що варто знати

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело