У 2010 році створено сценарій пандемії

Американський стратег Ф. Вільям Енгдаль виявив цікавий документ 10-річної давності, створений Фондом Рокфеллера та Глобальною діловою мережею «Сценарії для майбутнього технології та міжнародного розвитку».

У своїй статті від 10 березня цього року Енгдаль відзначає збіг сценарію з цього документа з нинішньою пандемією коронавірусу: безпрецедентне нагнітання паніки, обмеження особистих прав і свобод по всьому світу (у більшості випадків незаконне) при явно спотворених або закритих даних про поширення та смертність. 19.

Нижче наведено витримки з першого сценарію з пандемією.

Пандемія справила згубний вплив на економіку: міжнародне переміщення людей і товарів зупинилося, що призвело до послаблення таких галузей, як туризм, та розрив глобальних ланцюжків постачання. Навіть на місцях зазвичай шумні магазини та офісні будівлі місяцями були порожні, без співробітників і клієнтів.

Пандемія охопила планету, хоча найбільша кількість людей загинула в Африці, Південно-Східній Азії та Центральній Америці, де вірус поширювався як лісова пожежа за відсутності офіційних протоколів стримування. Але навіть у розвинених країнах стримування було проблемою. Початкова політика Сполучених Штатів, спрямована на те, щоб «рішуче не заохочувати» громадян літати, виявилася смертельно небезпечною, оскільки вони прискорили поширення вірусу не лише у США, а й через кордони.

Проте кілька країн показали себе краще, зокрема, Китай. Швидке блокування та застосування обов’язкового карантину для всіх громадян китайським урядом, а також миттєве та майже герметичне закриття всіх кордонів врятувало мільйони життів, зупинивши поширення вірусу набагато раніше, ніж в інших країнах, і пришвидшивши відновлення після пандемії.

Уряд Китаю був не єдиним, який вжив крайніх заходів для захисту своїх громадян від ризику зараження. Під час пандемії національні лідери у всьому світі посилили свої повноваження, встановивши жорсткі правила та обмеження: від обов’язкового носіння масок до перевірки температури тіла на входах до громадських місць, таких як вокзали та супермаркети. Навіть після того, як пандемія зникла, цей авторитарніший контроль і нагляд за громадянами та їх діяльністю залишилися і навіть посилилися. Щоб захистити себе від поширення все більш глобальних проблем: від пандемій та транснаціонального тероризму до екологічних криз та зростальної бідності – лідери у всьому світі стали жорсткіше використовувати владу.

Читайте також  “Україну зливають”: Олег Сєнцов зробив гучну заяву та порівняв Зеленського із Путіним

Поняття більш контрольованого світу набуло широкого визнання та схвалення. Громадяни охоче віддали частину свого суверенітету та своє приватне життя патерналістським державам в обмін на безпеку та стабільність. Громадяни були більш терпимими та навіть вимагали керівництво та нагляд зверху, а національні лідери мали більше можливостей для наведення порядку методами, які вони вважали за потрібне. У розвинених країнах цей посилений нагляд набув різних форм. Наприклад, біометричні ідентифікатори для всіх громадян та жорсткіше регулювання ключових галузей, стабільність яких вважалася життєво важливою для національних інтересів.

Технологічні наслідки сценарію пандемії:

Сканери, що використовують удосконалену технологію функціональної магнітно-резонансної томографії (fMRI), стають нормою в аеропортах та інших громадських місцях для виявлення ненормальної поведінки, яка може вказувати на «антисуспільні наміри».
Розроблено нову діагностику для виявлення інфекційних захворювань. Застосування скринінгу здоров’я також змінюється: скринінг стає необхідною умовою звільнення з лікарні або в’язниці, що успішно уповільнює поширення багатьох захворювань.
Технології дистанційної присутності відповідають потребам у більш дешевих та складних системах у зв’язку з низькою пропускною здатністю для груп населення, чиї поїздки обмежені.
Під впливом протекціонізму та проблем національної безпеки країни створюють власні незалежні регіональні ІТ-мережі, схожі на брандмауер Китаю. Уряди мають різний ступінь успіху в контролі інтернет-трафіку, але ці зусилля руйнують «всесвітню мережу».
Закінчується сценарій описом життя в Індії, де очистили річку Ганг, але тепер воду заборонено чіпати, можна тільки дивитися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело