Вимкнути тепло чи підняти тарифи: українські мери опинилися перед складним вибором

Вимкнути тепло чи підняти тарифи: українські мери опинилися перед складним вибором

Більшість органів місцевої влади оголосили, що тарифи поки залишаються на рівні минулого року. Однак велика ймовірність того, що вони не зможуть утримати їх до закінчення опалювального сезону і стануть перед непростим вибором: відключити опалення або все ж таки піти на підвищення тарифів.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

За рік вартість газу зросла у кілька разів. Подорожчали й інші товари та послуги, необхідні для нормальної роботи тепловиків.

“В результаті цього року збереження тарифу на опалення на колишньому рівні обійдеться громадам набагато дорожче, ніж минулого року. Загальна сума компенсації різниці між тарифами та реальною вартістю тепла становитиме принаймні 40 мільярдів гривень. А, можливо, й більше, залежно від того, як змінюватимуться ціни на енергоносії ”, – пояснив колишній міністр соціальної політики та віце-прем’єр України у 2014-2019 роках Павло Розенко.

Немає жодної гарантії, що місцевій владі вдасться утримати тарифи на торішньому рівні. Адже їхні фінансові можливості обмежені, а допомога уряду затримується на невизначений час, і невідомо, чи вона надійде взагалі.

Коли гроші на місцях закінчаться, керівники громад опиняться перед непростим вибором: відключити опалення або все ж таки піти на підвищення тарифів, щоб мати можливість заплатити постачальникам.

“Мери багатьох міст, з якими доводиться спілкуватися, прямо говорять про те, що якщо до початку грудня уряд не почне виплати хоча б за минулий рік, вони змушені будуть підняти тарифи на опалення. І винен у цьому буде уряд, який не виконує власних зобов’язань”, – сказав Павло Розенко.

Через це громади змушені згортати численні проекти, спрямовані на покращення життя у містах та селах, а також зменшувати свої витрати, збільшуючи плату за інші послуги.

Читайте також  З квітня в Україні вдвічі зросте тариф на електроенергію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело